Karahan, daha önce Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Görevden alınan Hafize Gaye Erkan'ın yerine Karahan'ın atanması, finans dünyasında ve kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Erkan'ın Görevden Alınması ve İstifa Açıklaması:

Erkan, görevden alınmasıyla ilgili olarak, "Son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum” açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Erkan’ın aldığı kararla ilgili olarak “tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir” yorumunda bulundu.

511E6390 C212 11Ee Ace0 C35C1B4F6D82

Fatih Karahan'dan Enflasyona İlişkin Güçlü Mesaj:

Yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan, göreve başlar başlamaz enflasyona ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Karahan, "Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız" dedi.

Karahan, TCMB'nin temel amacının ve önceliğinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurgulayarak, "Bu doğrultuda, güçlü ekibimizle dezenflasyonu sağlamaya yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Fatih Karahan Kimdir?

1982 Ankara doğumlu olan Fatih Karahan, 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden lisans derecesi aldı. 2006 yılında Bilkent Üniversitesi'nde Ekonomi yüksek lisansını tamamladı. 2012 yılında ise Pennsylvania Üniversitesi'nde doktora yaptı.

Karahan, doktora sonrası çalışmalarını 2014-2019 yılları arasında New York Federal Rezerv Bankası'nda araştırma görevlisi olarak yürüttü. 2019 yılında ise TCMB'ye araştırmacı olarak katıldı. 2022 yılında ise TCMB Başkan Yardımcılığına atandı.

Karahan'ın atanması, TCMB'de yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanıyor.

Finansal piyasalar ve kamuoyu, Karahan'ın enflasyonu kontrol altına almak için nasıl bir politika izleyeceğini merakla bekliyor.

Eb1Adc30 C212 11Ee 9Fd6 5B4A3Eed1Dc8

Muhabir: Özgür Ağar