Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, internetteki emlak alım-satım platformlarında yayınlanan ilanlardaki taşınmazların ilan sahibine veya yakınlarına ait olması gerektiğini belirten bakanlık, yetki belgesi alınmasının zorunlu olduğunu, aksi takdirde ceza uygulanacağını duyurdu.

Geçen yıl yapılan düzenleme doğrultusunda, emlak alım-satım platformlarına verilen ilanlardaki taşınmazların ilan veren üyeye veya yakınlarına ait olması gerektiğini hatırlatan bakanlık, bu kapsamda yetki belgesi alınmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti. 2024 yılı sonuna kadar yapılan yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartı aranmayacağını belirten bakanlık, hali hazırda yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin, ilan verirken sorun yaşamamaları ve cezaya maruz kalmamaları için mesleki deneyim şartına ilişkin istisnai düzenlemeden yararlanarak acilen yetki belgesi almaları gerektiğini vurguladı.

Bakanlığın yönetmeliğine göre, çeşitli platformlarda yayınlanan taşınmaz ilanlarının, ilanı veren üyeye, birinci ve ikinci derece akrabalarına veya eşine ait olduğunun ya da taşınmaz sahibinden yetki alındığının ilan yayımlanmadan önce doğrulanması gerekiyor. İnternetteki emlak ilan platformlarındaki yanıltıcı ve sahte ilanları engellemek, kötü niyetli kişilerin bu platformları kullanarak organize bir şekilde fiyat yükseltmelerini ve spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla getirilen düzenlemeye uymayan ilan sitelerine, her bir ihlal için 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek. Yetkisiz faaliyet gösteren emlakçılar ve internet sitelerinin kayıt altına alınmasını amaçlayan düzenleme, konut ticareti yapan emlak işletmelerinin, diğer tüm şartları taşımaları halinde mesleki deneyim şartı olmadan yetki belgesi almasına olanak tanıyor.

Kaynak: Milliyet