Dünyada yaşanan gıda israfına dikkat çeken Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Onur Aydın, tüketilmeyen ve çöp olan gıda ile açlık çeken 800 milyon insanı doyurabilmenin mümkün olduğunu söyledi. Aydın, “Dünyada 800 milyonun üzerinde insan yani her dokuz kişiden biri yatağa aç girmektedir. Yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıda çöpe giderek heba olmaktadır. Tüketilmeyen ve çöp olan bu gıda ile açlık çeken 800 milyon insanı doyurabilmek mümkündür.” ifadelerini kullandı.

"DÜNYADA 800 MİLYONUN ÜZERİNDE İNSAN YATAĞA AÇ GİRMEKTEDİR”

Gıda egemenliği, gıda güvenliği, gıda güvencesi, gıda israfı, gıda denetimleri, açlık ve yoksulluk ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aydın, dünyanın en önemli problemlerinden birinin gıdada yaşanan israf olduğuna dikkat çekti. Aydın, “Bu süreçte insanların sağlık hakkı kadar yeterli ve dengeli beslenme, temiz su hakkı yanında yeterli ve sağlıklı gıdaya erişiminin gerekliliği de bir kez daha ortaya çıkmıştır. Dünyada 800 milyonun üzerinde insan yani her dokuz kişiden biri yatağa aç girmektedir. Yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıda çöpe giderek heba olmaktadır. Tüketilmeyen ve çöp olan bu gıda ile açlık çeken 800 milyon insanı doyurabilmek mümkündür.” ifadelerini kullandı.

“YAŞANAN BU AÇLIK; ADİL OLMAYAN GELİR VE GIDA DAĞILIMINDAN KAYNAKLANMAKTADIR”

Türkiye’de insanların yüzde 22’sinin dengeli ve yeterli beslenemediğini bildiren Aydın, “Yüzde 8,5’u ise açlık sınırında yaşamaktadır. Unutulmamalıdır ki dünya üzerinde üretilen tarım ve gıda ürünleri 7,5 milyarı geçen dünya nüfusunu beslemeye yetecek miktardadır. Yaşanan bu açlık; bitkisel ve hayvansal ürünlerin yetersizliğinden değil adil olmayan gelir ve gıda dağılımından kaynaklanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi