YÖK Başkanı Erol Özvar, YKS adaylarına yönelik bir video mesaj paylaşarak sınava girecek tüm adaylara başarılar diledi. Özvar, sınavların en güvenli ve sağlıklı ortamda gerçekleşmesi için devletin ilgili kurumlarının tüm hazırlıkları tamamladığını ve gerekli önlemleri aldığını belirtti. "Yükseköğretim Kurulu olarak öncelikli hedeflerimizden biri, yükseköğretime erişimi ve kapsayıcılığı artırmaktır. Ülkemizin tüm kesimlerinin nitelikli yükseköğretime adil erişimini sağlamak adına sürekli çalışıyoruz ve bu doğrultuda önemli bir ilerleme kaydettik" dedi.

Özvar, üniversite kontenjanlarını belirlerken genç nüfusun yükseköğretime olan talebini ve kalite standartlarını dikkate aldıklarını vurguladı. "Ayrıca, ülkemizdeki istihdam olanaklarını ve gelecekteki istihdam projeksiyonlarını yakından takip ediyoruz ve adımlarımızı buna göre atıyoruz" şeklinde konuştu. Özvar, yeni programların açılmasının bu vizyonun bir sonucu olduğunu ifade ederek, "İstihdamla ilişkisi azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltırken, istihdam açısından önemli olan alanlarda yeni programlar açıyoruz. Özellikle yapay zeka alanındaki programlar bu kapsamda öne çıkıyor. 2024-2025 eğitim-öğretim yılında, 20 üniversitemizde yazılım ve yapay zeka alanında 51'i ön lisans, 20'si lisans olmak üzere toplam 71 yeni program öğrenci kabul edecek. Bu yeni programların öğrencilerimizden yoğun ilgi göreceğine ve ülkemize önemli bir katma değer sağlayacağına inanıyorum" dedi.

'Diploma Tek Başına Yeterli Değildir'

Özvar, üniversite hayatının zengin bir deneyim sunduğunu ve gençlere çok şey kattığını belirterek, "Üniversitede elde edeceğiniz akademik ve teorik bilgi geleceğiniz açısından çok önemlidir. Ancak, üniversite hayatını yalnızca bununla sınırlı görmemek gerekir. Diploma çok değerlidir fakat tek başına her kapıyı açan bir anahtar değildir. Üniversite hayatını her yönüyle büyük bir deneyim olarak değerlendirmek gerekir. Üniversiteler, ders dışı kazanımların elde edildiği, kültürel ve sosyal becerilerin geliştirildiği, insana yeni ufuklar açan kurumlardır. Hangi üniversitede ve hangi bölümde okursanız okuyun kendinizi geliştirmekten ve yeni kazanımlar elde etmekten vazgeçmeyin. Teorik öğrenmelerinizin yanı sıra, sizi geleceğe hazırlayacak uygulamalara ve ders dışı kazanımlara önem verin. Son olarak, başarılı ya da başarısız YKS'de alacağınız sonuç ne olursa olsun bunu hayatınızı belirleyen tek unsur olarak görmeyin. Her durumda çalışmaya, kendinizi geliştirmeye ve geleceğe odaklanmaya devam edin" şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Kaynak: (Haber Merkezi)