YÖK'e bir vakıf üniversitesinde çalışan öğretim üyesinin şikayeti üzerine harekete geçildi. Şikayette, vakıf üniversitesinde öğretim elemanlarına kanuna aykırı olarak kamu üniversitelerindeki öğretim elemanlarından çok daha az maaş ödemesi yapıldığı belirtildi.

TBMM Dilekçe Komisyonu'na iletilen şikayet, YÖK'e havale edildi. YÖK, incelemeleri sonucunda bazı vakıf üniversitelerinin öğretim elemanlarına hukuka aykırı olarak düşük maaş ödediğini tespit etti. Bu üniversitelere yaptırım kararı verildi.

YÖK, vakıf üniversitelerinde öğretim üyelerine ödenecek asgari ücretin devlet üniversitelerindeki emsallerinden düşük olamayacağına dikkat çekti. Maaşların devlet üniversitelerindeki net veya brüt ücretlerden biri esas alınarak belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, vakıf üniversitelerine öğretim elemanlarına ücretlerinin zamanında ve mevzuata uygun olarak ödenmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi uyarısında bulunuldu.

YÖK, kendilerine de benzer yönde şikayetler geldiğini belirterek, akademik personel ücretlerinin mevzuat kapsamında ödenip ödenmediğine ilişkin dokuz vakıf üniversitesinde inceleme başlatıldığını açıkladı.

Kaynak: (Haber Merkezi)