DİYARBAKIR - Doğu ve Güneydoğu'da sayıları sürekli artan ve toplum yararına çalışan derneklere bir yenisi daha eklendi. Kısa adı Yusuf-i Der olan Tutuklu/Hükümlü ve Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, dualarla açıldı.
Dernek hakkında bilgi veren Yusufi Der Genel Başkanı Avukat Mirhan Özbekli, Türkiye'de sayı bakımından çok ciddi anlamda tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu ve bunların ailelerine hukuki destek veren, sorunlarıyla ilgilenen derneklerin çok az olduğunu söyledi. Var olan derneklerin de belirli bir kesimin sorunlarıyla ilgilendiğini belirten Özbekli, bu sebeplerden dolayı böyle bir derneğin kurulma ihtiyacını hissettiklerini söyledi.


Bir Kısım Cezaevlerinde Ciddi Sorunlar Var.
Mahkumların ciddi sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çeken Özbekli, mahkumların sorunlarıyla yeterince ilgilenilmediğini belirterek, "Örneğin bu yıl içinde Van'dan İstanbul'a mahkûm götüren ve yolda aracın yanması sonucu 4 mahkûmun diri diri yanması bunun bir kanıtıdır. Bunun dışında bir kısım Cezaevlerinde bulunan mahkûmlar ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Örneğin Sivas cezaevinde tutuklu ve hükümlere yasalarca kendilerine tanınan ortak alan, sportif faaliyetler, hobi odaları gibi haklar tanınmamakta… Birçok cezaevinde buna benzer sorunlar var. Sağlık açısından da sıkınlar mevcut… Örneğin geçenlerde Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalp krizi geçiren Hamit Çöklü'nün ring diye tabir edilen cezaevi aracıyla hastaneye götürülmek istenmesi, hastanelerin hastayı kabul etmemesi ve kalp krizi geçirdikten 8 gün sonra Elazığ'da müdahale edilmesi ciddi sorunların olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca Diyarbakır ve çevresinde bulunan cezaevlerinden Rize, Tokat, Sivas gibi cezaevlerine sevkler yapılıyor. Bunlar sadece sorunlardan bir kaçı olarak önümüzde duruyor" diye konuştu.
Tutuklu ve Hükümlü Çocuklarının Eğitimine Katkıda Bulunacağız.


Cezaevinde bulunan tutuklu, hükümlü ve aileleriyle yardımlaşma ve dayanışma faaliyetlerini yürüteceklerini ifade eden Özbekli, hükümlü ve tutuklu çocuklarının eğitimine katkıda bulunacaklarını ve maddi ve manevi destek sağlayacaklarını söyledi. Özbekli, "Tutuklu ve hükümlü aile çocuklarının eğitimleriyle ilgilenmek istiyoruz. Üniversite sınavında başarılı olmaları için onlara alt yapı oluşturma gayreti içindeyiz. Bunların ekonomik ve sosyal açıdan rahat etmeleri için uğraş vereceğiz" dedi.
Gerekli Görülen Tüm Girişimlerde Bulunacağız.
Tutuklu ve hükümlü ziyaretlerine gidiş gelişlerde çıkabilecek engel ve zorlukları aşılması için teşebbüslerde bulunacaklarını dile getiren Özbekli, üç ayda bir de olsa ailelerin cezaevlerindeki yakınlarını görmeleri için yardımlarda bulacaklarını söyledi..
Özbekli, tutuklu ve hükümlülerin insanca yaşama koşullarına kavuşabilmeleri için gerekli görülen tüm girişimlerde bulunacaklarını da sözlerine ekledi. (M. Salih Keskin)

Editör: Haber Merkezi