İki gün önce Irak’ın Duhok ilinin Zaho ilçesinde turistlik gezi için bulunan bir guruba yönelik saldırı sonucu hayatını kaybeden 2’si çocuk 9 kişinin yaşamını yitirdiği 23 kişinin yaralandığı saldırı sonrası yaşanan tartışmalar hala devam ediyor. Yaşanan can kayıplarından daha çok bu olayı kimin veya kimlerin yaptığıyla ilgili tartışmalar ön plana çıkıyor. Olayla ilgili devletler birbirlerini suçlamaya devam ediyor.

İLGİLİ İÇERİK:

Saldırıyı kim gerçekleştirdi!

Zaho’da yaşanan katliam sonrası Irak hükümeti hiç vakit kaybetmeden bu saldırıyı Türkiye’nin yaptığını iddia edip Türkiye’yi Birleşmiş Milletlere şikayetin ardından art arda açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Olay incelensin!

Almanya yaşanan katliam sonrası olayın araştırılmasını isterken ABD bu olayda seyirci kalmayı tercih etti. Birleşmiş Arap Emirliği yaşanan katliamda Türkiye’yi sorumlu tuttu. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TSK’nın böyle bir saldırı yapmadığını, sivillere yönelik herhangi bir saldırının gerçekleşmediği yönünde yaptığı açıklama sonrası bile sular durulmadı.

Zaho’da ne oldu!

Türkiye’nin Suriye’nin Kuzeyine yönelik askeri harekat yapacak olması başta ABD olmak üzeri birçok kesimin tepkisiyle karşılaşmıştı. Yapılan kabine toplantısının ardından sınır ötesi harekat beklenirken böyle bir olayın yaşanmış olması elbette ki düşündürücüdür. TSK’nın sınır ötesi harekatına karşı yapılmış bir eylem olası akla gelen ilk şey olabilir.

Zaho katliamını kim yaptı?

Zaho katliamının henüz kimler tarafından yapıldığı netlik kazanmış değil. Irak Türkiye’yi, Türkiye PKK'yi suçluyor. ABD ise iki komşu ülkenin yaptığı kavgayı “Yakından izliyoruz” açıklamasıyla yetindi.

İki ülke ilişkileri!

Bir süredir Irak’la iyi ilişkiler geliştiren Türkiye’nin sınır ötesi operasyon yapacağını duyurmasının ardından iyiye giden ilişkiler tekrar gerildi. Irak hükümeti kendi topraklarında bir başka devletin askeri gücünün operasyon yapmasına sıcak bakmadığı yönünde yaptığı açıklamaların ardından gelen bu saldırı haberiyle iki ülke arasında tekrar eskiye dönüş yaşandığı gözlemlendi.

Bu katliamı her kim yaptıysa anlaşılan amacına ulaşmış gibi görünüyor. Komşu iki ülkenin arası tekrar bozuldu. Suçlamalar havada uçuşmaya devam ediyor.

Yetkililerin bir an önce Zaho katliamını kimin gerçekleştirdiğini ortaya çıkarmaktan başka seçeneği görünmüyor.

Editör: Haber Merkezi