Damar tıkanıklığı günümüzde önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir ve dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de giderek artmaktadır.

Damar tıkanıklığı genç yaşlarda bile ortaya çıkabilir ve tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabilir, hatta hayatı tehdit edebilir.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Onur Taşar, damar tıkanıklığı riskini azaltmanın önemli yollarını anlattı ve önemli uyarılar ile önerilerde bulundu.

Taşar, "Genetik yatkınlık, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, sigara, alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, diyabet, stres ve hareketsiz yaşam gibi etkenlerle son yıllarda artan bu hastalığın tedavisi kadar, ortaya çıkmasının ve tekrar etmesinin önlenmesi de ana hedefimiz olmalıdır." dedi.

Teknoloji ve tıpta yaşanan ilerlemeler sayesinde damar tıkanıklığının tedavisinin daha etkili hale geldiğini belirten Doç. Dr. Taşar, bilimsel çalışmaların ışığında basit ama etkili tedbirlerle bu ciddi sorundan korunmanın mümkün olduğunu da vurguladı.

Taşar, damar tıkanıklığını azaltmanın etkili yollarını şöyle sıraladı:

Beslenme alışkanlıklarını gözden geçirin

Bitkisel kökenli doymamış yağ asitlerini içeren sıvı yağları tüketerek doymuş yağlardan kaçının. Akdeniz tipi beslenmeyi benimseyin ve nişastalı ürünlerden uzak durun. Günlük tuz tüketiminde sınırı aşmayın. Lifli tam tahıllar, meyve, sebze, baklagiller ve kuruyemişler de damar tıkanıklıklarını önleyen önemli gıdalardır.

Beyaz eti tercih edin

Haftada bir kez fırında pişirilmiş balık tüketin, özellikle omega-3 yağ asidi açısından zengin balıklar tercih edin. Kırmızı eti de yağsız olanlardan seçin ve işlenmiş et ürünlerinden uzak durun.

Su için, şekerli ve gazlı içeceklerden kaçının

Günlük su tüketimi önemlidir ve su, ayran, kefir gibi içeceklerle karşılanmalıdır. Şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durun.

Sigaradan uzak durun

Sigara ve alkolün damar sağlığına zarar verdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu ürünlerden uzak durmak hem genel sağlık açısından hem de damar sağlığı açısından önemlidir.

Kahve ve çay tüketimini düzenleyin

Günde bir ila üç fincan filtre kahve tüketmek, bazı sağlık sorunlarını önlemede yardımcı olabilir. Siyah çay ve yeşil çay da az miktarda tüketilebilir.

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersizler damar sağlığını korumada önemli rol oynar, bu nedenle günlük yaşamınıza egzersizleri dahil edin.

Uyku düzeninize dikkat edin

Yeterli ve düzenli uyku da damar sağlığınızı korumada önemlidir, bu nedenle düzenli ve yeterli uyku almaya özen gösterin.

Kaynak: İLKHA