milliyet.com.tr'nin haberine göre. Baydar, gram altındaki düşüşün devam edebileceğini belirterek şu rakamları verdi:

"Faizler düşürüldüğünde altında yükselişi öngörmüştük. Ons altın düşüş sinyalleri verdiği için burada kritik seviye 2350 dolardır. Bu seviyenin üzerinde tutunamazsa tekrar 2288 dolara kadar gerileyebilir.

Faiz indirimlerinin kasım ayına ötelenmesi altın ve borsa için bir tehdittir. Eğer ons altın 2350 dolar seviyelerinin üzerinde kalabilirse tekrar yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Ancak şu an için orta vadeli göstergelerin yönü aşağı çevirdiği için yeni bir olumlu haber gelmezse önümüzdeki 2 hafta içinde 2288 dolara kadar düşüş görülebilir.

'GRAM ALTIN 2360 LİRAYA GERİLEYEBİLİR'

Orta vadeli göstergeler düşüş sinyalleri verdiği için gerileme ihtimali daha yüksek. Önümüzdeki günlerde dolar/TL’nin de aşağı yönlü hareket edeceğini düşündüğümüzde gram altının 2360 lira seviyelerine düşme ihtimali artmış durumda. Şu anda 2380 lira önemli bir destek seviyesidir. Gram altının bu seviyeden yükselme ihtimali var, ancak zayıf kalmaya devam ederse 2360 lira seviyelerini görebiliriz.

'DOLARDA YÖN HALA AŞAĞI'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in belirttiği gibi, eğer Merkez Bankası dolarda alıcı olmasaydı daha fazla düşüş bekliyor olurduk. Dolarda yön hala aşağıda. Merkez Bankası’nın rezervleri artırıcı hamlelerinin büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Dolar girişi sürdükçe aşağı yönlü baskı devam edecektir. Merkez Bankası dolarda alış pozisyonunu değiştirebilir. Net rezervler 15-20 milyar dolarlara çıkarsa, Merkez Bankası dövizin yönünü aşağı doğru bırakabilir.

Mehmet Şimşek’in açıklamaları oldukça önemliydi. “Açık veya örtülü kur hedefimiz yok” dedi. Bu, doları belirli bir seviyede tutma hedefi olmadığını gösteriyor. Merkez Bankası ihtiyaç duyduğu doları aldıktan sonra piyasadan çekilebilir. Bu da kurun aşağı yönlü hareketinin ivme kazanması anlamına geliyor.

Eğer gri listeden çıkar ve yabancı girişi haziran başı itibarıyla artarak devam ederse, Merkez Bankası pozisyonlarını düzelttikten sonra döviz almaya devam etmezse, bu durumda dolar/TL’de 30’un altını görme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.”

Kaynak: milliyet