Araştırma kapsamında, 18-70 yaş arasındaki 429 katılımcıyla yapılan birinci çalışmada, katılımcılara son bir ay içinde kaç gece uykusuz kaldıkları ve uykularını tam alamadıkları günlerde kendilerini kaç yaşında hissettikleri soruldu.

Elde edilen veriler, psikolojik araştırmalarda kullanılan standart bir ölçekle değerlendirildi. Bilim insanları, birinci çalışmanın sonuçlarına göre, uykusuz kaldıkları her gün için katılımcıların yaklaşık 3 ay yaşlandıklarını, ancak uykusunu tam alabilenlerin ise yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini bildirdi.

İkinci çalışmada ise 18-46 yaş arasındaki 186 gönüllünün, peş peşe iki gün boyunca sadece 4 saat uyuduklarında kendilerini kaç yaşında hissettikleri incelendi.

Yapılan incelemeler sonucunda, iki gün boyunca sadece 4 saat uyuyan gönüllülerin yaklaşık 4,5 yaş daha yaşlı hissettikleri tespit edildi.

Araştırmacılar, "sabah kuşları" ve "gece kuşları" olarak adlandırılan kişilerin uyku eksikliğine verdiği tepkilerin farklı olduğunu gözlemledi. Sabah insanları, uyku eksikliği yaşadıklarında kendilerini gece insanlarına göre daha yaşlı hissettikleri ortaya çıktı. Ancak 9 saatlik bir uyku aldıklarında daha genç hissettikleri belirlendi.

İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nde psikonöroimmünoloji (PNI) alanında çalışan Dr. Leonie Balter, uykunun insanların kendilerini kaç yaşında hissettiklerini önemli ölçüde etkilediğini vurguladı.

Kaynak: (Haber Merkezi)