Bakan Uraloğlu, Üç Deniz Girişimi’nin enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon sektörlerindeki altyapıyı birbirine bağlayarak Kuzey-Güney eksenindeki ülkeleri daha iyi entegre etmek amacıyla AB üye ülkeleri tarafından kurulduğunu belirtti.

Üç Deniz Girişimi kapsamında inşa edilmesi planlanan ve Orta Koridor’a doğrudan bağlantısı olması nedeniyle Türkiye’yi yakından ilgilendiren "Via Carpathia" Otoyol Projesi’nin, Litvanya’nın Klaipeda Limanı’ndan başlayarak Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan üzerinden Selanik Limanı’na ve oradan da İstanbul’a uzanacağını ifade eden Uraloğlu, bu projenin ayrıca Türk firmalarının küresel pazardaki rekabet gücü ve üretim kalitesi göz önüne alındığında, ülkemiz için önemli bir ekonomik faaliyet ve fırsat alanı olabileceğini vurguladı.

"UZUNLUĞU 712 KİLOMETRE"

Orta Koridor ve Kalkınma Yolu ile Türkiye’ye gelecek ya da Türkiye’de üretilen ürünlerin Baltık, Adriyatik, Ege ve Karadeniz’e komşu olan ülkelere doğrudan iletilmesini sağlayacak olan "Via Carpathia" Otoyol Projesi’nin uluslararası taşımacılık faaliyetlerine büyük katkı sağlayacağını belirten Bakan Uraloğlu, "Via Carpathia, Baltık, Ege, Karadeniz ve Adriyatik Denizleri arasında Kuzey-Güney ekseninde uzanan bir proje. Polonya'daki kısmı 2027'de tamamlanacak. Toplam uzunluğu ana güzergahın 712 km'sini oluşturuyor. Şu an itibariyle projenin 259,6 km'si tamamlandı, 280,8 km'si inşaat halinde ve 171,6 km'si ihale ve hazırlık aşamasında" dedi.

Bakan Uraloğlu, Via Carpathia Projesi’ne Belarus, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya, Ukrayna’nın ardından 2016 yılında II. Lancut Deklarasyonu ile Türkiye’nin de dahil olduğunu belirterek, "Baltık, Ege, Karadeniz ve Adriyatik Denizleri arasında Kuzey-Güney ekseninde uzanan Via Carpathia Otoyol projesinin ülkemizi de kapsayacak şekilde genişletilmesi, Avrupa Birliği ile bağlantısallığımızın artırılmasının yanı sıra bu rota üzerinde yer alan ülkeler ile taşımacılık faaliyetlerimizin gelişmesine olumlu katkı sağlayacak. Ayrıca, müteahhitlik sektörümüzün de bu proje üzerinde yer alan ülkelerin karayolu altyapısı inşa sürecine dahil edilmesi ülkemiz için çok değerli" diye konuştu.

Kaynak: (Haber Merkezi)