Bakan Şimşek, katıldığı bir televizyon programında ekonomik gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Geçen yıl deprem nedeniyle bütçenin büyük bir açıkla karşı karşıya kaldığını belirten Şimşek, "Bu açığı piyasalardan borçlanarak kapatmayı düşünsek, reel sektörü olumsuz etkilerdik. Reel sektöre destek azalırdı. Bu nedenle açığı azaltmaya yönelik adımlar attık. Yani milli dayanışma anlayışıyla depremin bütçe üzerindeki etkilerini sınırlayan vergi artışlarına gittik. KDV, ÖTV artışı gibi bunlar doğrudan doğruya enflasyonu artırıcı etkilere sahip. 2024'te böyle bir durum olmayacak. Tek seferlik etkileri ortadan kaldırdığınızda 2024'te zaten enflasyon düşecek." dedi.

Yeni vergilerin olup olmayacağına ilişkin Şimşek şunları dile getirdi:

"Enflasyonu artırıcı yeni vergiler olmayacak. Orta Vadeli Programda belirttiğimiz gibi istisnaları gözden geçireceğiz. İndirimli KDV oranlarını, muafiyetleri inceleyeceğiz. Orta Vadeli Programda, vergiler konusunda net bir perspektif belirledik. Katma Değer Vergisi genel oranını artırmayacağız, yüzde 20 bizim için kesin üst limit. Kurumlar vergisini artırmayacağız. Ülkenin rekabet gücüne de önem veriyoruz. Gelir vergisini artırmayacağız dedik. Ancak istisnaları, muafiyetleri ve indirimli oranları gözden geçireceğiz. Hangi alanlarda daha etkin? Vergiden kaçınma yöntemleri buna ne kadar hizmet ediyor?"

Kamudaki harcamaları ciddi şekilde kontrol altına alacaklarını vurgulayan Şimşek, bu şekilde harcamaları azaltarak enflasyonu düşüreceklerini belirtti.

Şimşek, "Sadece para politikası veya maliye politikasıyla kalıcı olarak düşük enflasyon sağlayamazsınız. Yapısal reformlara ihtiyacınız var. Bizim kapsamlı bir yapısal reform gündemimiz var. Takvime bağlı eylem planımız var. Program nerede soranlar lütfen okusunlar." şeklinde ekledi.

Kaynak: (İLKHA)