Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ), Bismil İlçe Tarım Müdürlüğü'nde Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kaydı bulunan binlerce çiftçiye devlet tarafından destek pirimi olarak gönderilen 48 milyon "elektrik borçları var" gerekçesi ile el konulmasını istedi. DEDAŞ'ın tutumu üzerine Çiftçi bu duruma isyan etti.

Pamuk ve mısır sulamasına en ihtiyaç duyulan bu günlerde her gün elektrik kesildiğini belirten Bismil Pamuk üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, "DEDAŞ, 2014 sulama bedelini ÇKS (Çiftçi Kayıt sistemi) sistemiyle zaten almış durumda. Devlet DEDAŞ'ı koruyor gibi, 9 martta bakanlar kurulu kararıyla kararname çıkardılar. Abonesi olmayan kişiye borç çıkarmışlar.

Elektrik dağıtım işlerini devletin yürüttüğü dönemde, böyle sıkıntılar yaşamadıklarını ifade eden Hasan Vural, o dönem sorunların en geç 2 saat içerisinde çözüldüğünü, şimdilerde ise basit bir arızanın bile 12 saatte ancak çözülebildiğini anlattı.

Çiftçi kaçak elektrik kullanmak istemiyor. Ama dönüm başına dayatılan rakam çok yüksek. Şirket, bir dönüm pamuk sulamak için 280 ila 380 lira para ödememizi istediğini ifade eden Bismil pamuk üreticileri birliği Başkanı Vural,  Maliyet hesabını yaptık. Bugün için devletin yüzde 59 bir indirimi var. Onu da hesaba kattığımız zaman bir çiftçi 100 dönüm pamuk için 3 bin 500 ila 4 bin 800 lira para ödemesi gerekirken, şirket 9 bin lira para istiyor. 35 kişilik çiftçi grubuyla Ankara'da bölge milletvekilleriyle birebir görüştüklerine ifade eden Hasan Vural, buna rağmen bir çözümün ortaya çıkmadığını anlattı.

Editör: Haber Merkezi