Yasince Köyün adı 1917 yılında Haydarkol olarak Osmanlı kayıtlarda geçmektedir. 1928 yılında Yasince olarak değiştirilmiştir. Şu an köy, Kürt-Sünni yerleşimidir. Eskiden Yezidi köyü idi. Herkes Almanya'ya göçünce Yezidi kalmadı. 

BAŞKÖY MAH. BİSMİL DİYARBAKIR

Başköy 1917 yılında Osmanlı kayıtlarda ismi geçmiştir. 

 20. yy başında kısmen Ermeni yerleşimi. Şimdi Kürt-Sünni yerleşimi

Kürtçe adı Başko. Eskiden Êzîdîlerin de yaşadığı söylenir. (Kaynak Şevket Beysanoğlu, Diyarbakır, 

I M G 4479

Yezidiler, s.400) kitapta şöyle anlatır. ‘’Diyarbakır’ın 12 köyünde (Bahçecik dışında) Yezidilerin Müslümanlarla birlikte yaşadığını belirtir. Yezidilerin yaşadığı diğer köyler şunlardır: Davudi Çınar, Aşağı Mollaali Çınar, Başköy (Bismil), Mollacabir (Devran köyü) (Bismil), Seydek, Yassıca, Bozpınar, Dikenlik, Çatal, Perişan (Güngeçti) Bismil  ve Sinan Bismil tabiki  bu bilgi Şevket Beysanoğlu kitabında aynı köyde sünniler le birlikte yaşamış diyor. Fakat edinilen bilgiler Ezidi köyü sadece Ezidilere ait köy Yasince Köyü olduğu bilgisi var. 

I M G 4489

BİSMİL EZİDİLERİ ALMANYA’DA ÇARŞAMBA SOR KUTLAYACAK

Diyarbakır Bismil’in Yasince köyünden Avrupa’ya ailesiyle birlikte göç etmek zorunda kalan Ezidi İsmet Çoban’nın anlattığı, Benim baba tarafından dedem Diyarbakır Bismillidir. Babam Bismil’de doğmuş. Annem ve babam Bismil’in Yasince köyünden. Ailem bir süre Bismil’de yaşadıktan sonra, Almanya’ya göç etmiş. Bizim köy ‘1975-1980-1985’ Almanya göç ettik. diyor.

I M G 4481

EZİDİLERİN ÇARŞAMBA SOR NEDİR? 

Ezidilerin en köklü bayramları olan Çarşema Sor veya “Ezidilerin Yeni Yılı”, her yıl nisan ayının üçüncü Çarşamba gününde kutlanıyor. 2024 yılı 17 Nisan’a denk geliyor. Kürtçede Kırmızı Çarşamba olarak tercüme edilen Çarşema Sor, Ezidiler için kutsal bir gündür ve Ezidiler tarafından her yerde geniş çapta kutlanır.

I M G 4478

NİSAN AYI YILIN GELİNİ OLDUĞUNA İNANIYORLAR NİSANDA DÜĞÜN YAPMAZLAR 

Ezidiler, nisanın kutsal bir bahar ayı olduğuna ve yılın gelini olarak kabul edildiğine inanıyor. Bunun için kesinlikle Nisan ayında evlenmezler, bu  kültür Bismil ve bölge insanları özellikle kadınlar, Nisan ayı gelindir. Nisanda düğün yapılmaz, sözü Ezidiler’den halka gitmiştir. 

Her yıl, Nisan ayının üçüncü Çarşambası, Melek Tawus'ın yeryüzüne indiği günü işaret ediyorlar. İnsanlığa lütuf ve merhamet getirdi ve doğa güzellikle yeşerdi.Diyorlar. 

Çarşema Sor'un özel yiyeceklerinden biri haşlanmış yumurta’dır. Ezidiler için yumurtalar dünyanın küre şeklini sembolize ettiğini inanılır, çünkü bu tören doğa ve yaratılışla bağlantılı. Rengarenk yumurtalar getirirler, Ezidi yılının başlangıcını memnuniyetle karşılayan baharda dünyanın ne kadar renkli hale geldiğini temsil ettiğini inanıyorlar.

Miladi takvime göre Nisan ayının 13’ünden sonrasına denk gelen ilk Çarşamba günü Çarşema Sor (Kızıl Çarşamba) Bayramı. Bu yılı Müslümanların Kurban Bayramı günlerine denk geliyor. 

I M G 4491

Tausi Melek bayramı : Ezidilerin kutladığı Çarşema Sor bayramının diğer ismi de Tausî Melek bayramıdır. 

İnançları; Ezidilerin Meleke Tawisi’nin bugün yeryüzüne indiğine ve böylece evrenin yaratılışının tamamlandığına inanılanılıyor. 

Üstün varlıkları Yezdan adı ile verilirler. Öyle yüksek bir mevkidedir ki ona doğrudan tapılamaz. Pasif bir güç olarak adlandırılır, dünyanın yaratıcısıdır, koruyucusu değildir.

TAVUS MELEĞİ : En yüceleri Melek Tavus olarak bilinen Tavuskuşu meleğinin de aralarında bulunduğu yedi büyük ruh Yezdan'dan çıkmıştır. diyorlar. 

Melek Tavus kutsal iradenin aktif uygulayıcısı olarak ve Tanrıdan ayrı düşünülemez. Bu nedenle Ezidilik tek tanrılıdır.

MELEĞİN DİĞER ADI ŞEYTAN :

Ezidiler günde beş kez Melek Tavus'a dua ederler. Melek Tavus'un diğer adı "şeytan"dır, bu nedenle Ezidilerin yanlış bir şekilde şeytana tapanlar olarak damgalanmasına yol açmıştır.

EZİDİLER YEZİD'DEN Mİ GELİYOR ?

Ezidi ya da diğer ismiyle Yezidiler'in Emevi hanedanının ikinci halifesi olan Yezid İbn Muaviye'den geldiğine inanan kişiler var. Ancak Ezidilerin Yezid ile hiçbir ilgisi yok. Ezidiler Yezid’e ile karıştırmasına kızıyorlar. İsmin kökeni Kürtçe’de  melek ya da ilah, tanrı anlamına gelen "ized" kelimesinden geliyor. Ezidi kelimesi basitçe "tanrıya inananlar" anlamına geliyor, Ezidiler de kendilerini bu şekilde tanım veriyorlar.

Kaynak: Haber Merkezi