Bismil Haber gazetesine Diyarbakır, Çınar ve Bismil ilçesinde çok sayıda Tefecilikle ilgili şikayetler geliyor. Bismil haber tefecilik dosyasını masaya yatırdı. 

Diyarbakır’ın tarım sektörün olduğu ilçelerde, son süreçlerde tefecilere başvuran çiftçilerin sayısında artış olduğu iddia ediliyor. 

Borçlarını ödeyemeyen, bankalardan yeni kredi de çekemeyen çiftçiler yüksek faizler karşılığında tefeciye başvuruyor. Sonra elindeki tarlayı ya traktörü de kaptırıyor.

I M G 2667

BİSMİL VE ÇINAR'DA SANAYİCİLERDE TEFECİ KISKACINDA

Bismililçesinde her yıl 10 yeni Çırçır-prese fabrikası açılıyor. Bu haliyle büyük rekabete yol açıyor.

Bismil’de Ekim, Kasım ve Aralık  aylarında çırçırcı ortalama kütlü pamuk fiyatı 18,00 TL iken rekabet nedeniyle 20,00 TL ye aldı. Çiftçilerin çoğu pamuk fiyatları bedellendiği için, çırçır fabrika sahipleri de preseli pamuk balyası ucuz fiyatta iplikçilere satmak zorunda kaldı. 

Şimdi pamuk fiyattı yükseldi ama Çıçırcının elinde yeterli preseli pamuk balyası yok. Bismil’de bazı pamuk ajanları ilçedeki çırçırcıyı düşüneceğine, iplikçiyi düşünüyor.  

I M G 2666

BAZI KUYUMCULAR SANAYİCİLERE HAFTALIK FAİZ VERDİĞİ İDDİASI 

Edinilen bilgilere göre, bazı sanayicilerin diyelim, bankaya Çeki var. Çeki kaşe yemesin diye, kuyumcuda 1 kilo (24 ayar) altın alıp bozuyor ve bankada çekini ödüyor. Sanayici bir hafta sonra kuyumcuya 1 kilo (24 ayar) altın parası ve artı 100 bin TL faizi kuyumcuya veriyor. Sonuç kuyumcunun 1 kilo (24 ayar) altını yerinde oluyor, artı 100 bin TL kazanıyor. 

BAZI KÖYLERDE PAMUK SEZONUNA KADAR TEFECİLER   %90 FAİZ VERDİĞİ İFADE EDİLİYOR 

Bismil’in bazı köylerinde çiftçiler, Borcunu ödeyemeyen yeni borç alamayan son çare tefeciye gidiyor

Bankalara olan borçlarını ödeyemeyen ya da yeni kredi alamayan çiftçiler son çare olarak geçmişten beri başvurulan bir yöntem olan tefecilere başvuruyor.

Ancak yüksek faizle geri ödemeler onların bir kısmını daha büyük bir çıkmazın içine sürüklüyor.

BU DURUM TÜRKİYE’NİN BAŞKA İLLERDE DE VAR

Yerköy ilçesinde çiftçilik yapan Osman Y.  haciz gelmesi üzerine yaşadığı üzüntünün de etkisiyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

 Köyde yaşayan Osman Y. kendisi gibi çiftçi olan oğlu Ali İhsan Y., gazetecilere yaptığı açıklamada babasının tefeciye olan borçlarını ödeyemediği için haciz geldiğini söyledi. 

Acılı evlat Y, "Şu an inanın elimiz avucumuzda satacağımız bir şey kalmadı. Kıt kanaat geçinmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kanunda cezası arttırıldı ama halen el altından sürüyor

Tefeciye borçlanma ve bunları ödeyememe durumunda yaşanan sorunlara dair haberler her dönem görülür.

Tefecilik, kişilerden hukuki sınırı geçen bir miktarda faiz alarak borç para vermeye verilen ad ve kanunen de suç.

2018'de teklif edilen tefeciliğe cezaların arttırılmasını öngören teklif 2020'de infaz düzenlemesiyle yeniden hayata geçirildi.

Yapılan düzenlemeyle başkasına ödünç para vermekle oluşan tefecilik suçuyla ilgili TCK'nin 241. maddesinde öngörülen hapis cezasının iki yıl olan alt sınırı 3'e, 5 yıl olan üst sınırı ise 6 yıla çıkarıldı. 

I M G 2665

ASLINDA TEFECİLİLERDE BU PARADA BİR HAYIR GÖRMÜYORLAR

Önceki yıllarda Tefecilik yapanların haline baktığımızda, parayı faizle verenler, daha fazla cimri oluyor.  Bu dünyada mal varlığı olmasına rağmen fakirler gibi yaşıyor. 

Yada bazı tefeciler malını başkalara kaptırıyor. 

Sonra öldükten sonra, hayırsız bir oğlu çıkıyor, babası tefecilikle topladığı bütün para ve mali çarçur ediyor. 

Bunda en iyisi helalinde çiftçilik yada Ticaret yapmak. Veya yaşadığı yerde yatırım (fabrika, işyeri vb) yapmaktır. 

Bismil ve Çınar’da Önü alınamıyor

Ancak yapılan bu düzenleme el altından da olsa tefeciliğin yapılmasını engelleyemiyor ve son dönemlerde özellikle tarım sektöründe tefecilikte artış görüldü. 

Tefecilik sözlükte; “tefecinin işi, faizcilik, murabaha (bir malı üzerine kâr koyarak satma), murabahacılık”, “aracı kurumların dışındaki kişiler tarafından yasal faiz oranının çok üzerinde bir faiz oranında borç verme” olarak tanımlanmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi