Dün Bismil ilçesinde barış töreni düzenlendi. Bismil’de husumetli iki aile barıştı! Törene damga vuran anlar yaşandı.

Halk barışa katkı sunanlara teşekkür etti. 

Köşe Yazısı: Musa ÇELEBİ 

I M G 5914-1
Ancak bu, Bismil'de arazi anlaşmazlığından meydana gelen ilk kanlı olay değildi.

Bismil’de Arazi kavga serüveni 8-10 yılda bir köyde büyük arazi kavgaları yaşanıyor. EDİ BESE 

Bu yazıda Bismil’de 30 yıl içinde çıkan Büyük kavgalar bahsedeceğiz. 

-----

1-KAVGA

Bismil Merkezde 1996 yılında silahlı kavgada 4 kişi yaşamını yitirdi 

Diyarbakir ili, Bismil ilçe merkezinde 1 Mart 1996 günü saat 11.00 siralarinda Bismilin Güzelköy Köyü ile Mardin ili Savur ilçesine baghi Evkuran (Dinsilav) köy koruculari arasinda çıkan Silahlı kavgada aralarinda Güzelköy korucubası Kamil Çelik'in bulunduğu 4 kişi yaşamını yitirdi. 7 kişinin de yaralandigi belirtildi.

------

I M G 6043-1

2-KAVGA

Bismil bu sefer 2004 yılında silahlı kavgaya sahne oldu: 5 ölü

Tarihler; 12 Kasım 2004 gösteriyordu. Adliye kapısında silahlı çatışma; 

Bismil'de arazi anlaşmazlığı nedeniyle mahkemelik olan üç ailenin adliyede başlayan kavgası silahlı sokak savaşına döndü. 5 kişi yaşamını yitirdi. 

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde Güçlü, Kutluay ve Bilici ailelerinin mensupları silahlı çatışmaya tutuşarak, beş kişinin ölümüne, biri polis dört kişinin de yaralanmasına neden oldu. Emniyet yetkililerinin verdiği bilgiye göre aralarında arazi anlaşmazlığı bulunan Uğrak Köyü'nden "Güçlü", Ofköy'den "Kutluay" ve Serçeler Köyü'nden "Bilici" ailesine mensup kişiler, öğle saatlerinde Bismil Adliyesi'ne duruşma için geldiler. İki aile adliye binasının içinde tartışmaya başladı. Tartışma kısa sürede büyüyerek, kavgaya ardından bina dışına taşarak devam etti. Bu kavgada Hükümet konağında memurlar masanın altına sığındılar. 

---

I M G 6045

3-KAVGA

Sinan köyünde Ağa ve Köylü kavgaları yıllarca devam etti 

15 yıldır, Sinan köyü meselesi gazetecilerin dilinde düşmedi. 100'lerce haber yapıldı.  Son iki yıldır durmuş vaziyettedir. 

-----

I M G 6047

4-KAVGA

Bismil Aslanoğlu ve Hanpazarı köyü arasında silahlı çatışma yaşandı en son barış sağlandı 

Bismil Aslanoğlu köyü silahlı kavga 2005 ve 2007 yollarında silahlı kavgada 2 kişi yaşamına yitirdi. 

Diyarbakır'ın Bismil içesine bağlı Aslanoğlu ve Hanpazarı köyünde Silahlı kavgalar devam etti. 2 kişi daha yaşamını yitirdi. Ağır yaralı 1 kişi daha sonra hayatını kaybetti. Toplam 5 kişinin hayatına mal oldu. En son barış sağlandı. 

---------

5-KAVGA

Bismil’de  Köylüler Arasında Arazi Kavgası: 8 Ölü, 4 Yaralı 

Tarihler 27 Temmuz 2013 gösteriyordu. Ramazan ayında akşam  iftara bir saat kala silahlı çatışma yaşandı. 

ÖLEN 8 KİŞİ AYNI AİLEDEN 

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi Başköy ile Karatepe köyleri arasında bulunan Navala Ağda Ovası'nda iki aile arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle 3 gündür Ağdiz Ovası'ndaki arazi anlaşmazlığı nedeniyle aralarında tartışma yaşanan Üstün ve Er ailelerinin fertleri saat 18.30 sıralarında ovada yeniden buluştu. Aileler arasındaki tartışma kısa sürede kalaşnikof tüfeklerinde kullanıldığı çatışmaya dönüştü. 

Çatışmada, üstün ailesinde 8 kişi olay yerinde öldü. Çatışmada Er ailesinden de 4 kişi yaralandı. 

Mahkeme iddianamede savcı, olayı gerçekleştirdiği belirtilen 5'i tutuklu 9 şüpheli hakkında 8'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile 180 yıl hapis cezası istiyordu. Dava, güvenlik gerekçesiyle Denizli Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

--------

I M G 6044

6-KAVGA

Bismil Korukçu ve Kayabaşı köyü aileler arasında silahlı kavgada 1 kişi öldü, 11 kişi yaralandı

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde öğrenciler arasında çıkan tartışmanın ailelerin de karıştığı kavgaya dönüşmesi üzerine 1 kişi öldü, 11 kişi yaralandı.

Korukçu köyü yakınlarında servisteki tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü.

1,5 yıl Jandarma her iki köyde nöbet tuttu. En son Kanaat önderleri aileler arasında barış sağladı. 

7-KAVGA

Bu sefer 15 Haziran 2023 tarihinde Bismil üzerine karabulutlar tekrar belirdi.

Toprağıyla, tarihiyle ve Dicle ile cazibe merkezlerinden olan Bismil, 15 Haziran'da arazi kavgasında 9 kişinin öldürülmesiyle gündeme geldi. Türkiye, bu olay nedeniyle tekrar Bismil'i konuşmaya başladı.

I M G 6051

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Serçeler Mahallesi’nde Taş ve Alyamaç aileleri arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan, Diyarbakır’da 9 kişinin öldüğü davada sanıklar güvenlik nedeniyle Konya’da yargılanacak.

393Cfb2C 3Aec 4867 9E64 F590938E25A4-1

Barış sağlandı 

Sarıhüseyin Köyünden Alyamaç ailesi ve Serçeler (Şıdada) Köyünden Taş ailesi ve akrabaları olan Karakoç, Azad ve Özdemir ailelerinin Barış Merasimi Kanaat Önderleri sekreteryasında yapıldı.

Barış’a Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince ve Kanaat önderlerin çok emeği geçti. 

Bu barış Bismil halkı tarafında takdirle karşılandı. 

Herkes keşke olmasaydı. 

Değdi mi? Dedi. 

İnşallah bundan sonra bu tür büyük kavgalar olmaz. Diye dua edildi.

Bismil Kanaat Önderlerin bölgeye yaptığı hizmetler 

Uzmanlar modern hukukun yetmediği durumlarda halkın ‘kendi hukuku’na başvurduğuna dikkat çekerek, "Ama gördüğümüz bu modern hukukun yetmediği. Sorunları çözemiyor. Bunun çözümü halkın bağrında çıkmış,  Ak Sakallılar Kurulu (Kanaat Önderleri) oluşturulmalıdır. Bu bir zorunluluktur. Bu şekide bu tür olayların önüne geçebilir. 

Bismil Kanaat Önderleri örneği gibi her ilçede oluşmalıdır.

Bismil geniş, tarım üretimine elverişli ve verimli topraklar insanın başını döndürecek güzellikte bir ilçedir. Dicle nehrinin Bismil'den geçmesi, ilçeye ayrıca değer katıyor.

Bismil'in tarihinin de oldukça eski olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Şimdiye kadar 15 alanda yapılan kazılar, ilçenin tarihinin Körtiktepe 12 bin yıl öncesine dayandığını ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını gösteriyor. 


Kavga edenler maddi varlıklı kişiler, ölümlü dünyada kısa bir hayat yaşayan insanlar, barış varken, bu kavga niye;

Zannetmeyin kurtuldunuz, birde bunun Ahiret boyutu var. Allah katında büyük mahkemede hiç bir şey kaybolmaz. Her şey ince ayrıntısına kadar hesap edilecek. 
A0C22964 Fc19 4B10 Afc9 B275Ae20A322-1

Kaynak: Haber Merkezi