Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Dicle nehrinde kimi vatandaşlar tarafından bilinçsizce avlanma yapılması çok sayıda balığın telef olmasına neden oldu.

Çevre sakinleri, Dicle Nehri kıyısında binlerce yavru balık ölüsü ile karşılaştı.

Bismil’de Balık Katliamına Tepki 1

Dicle Nehri kenarında çok sayıda balığın telef olduğunu gören çevre sakinleri, yaşanan duruma tepki göstererek balık ölümlerini cep telefonu kameralarına çekti.

"Keyfi nedenlerle balık avlamak isteyenlerin çevre felaketine sebep oluyor"

Telef olan balıkların file vb. geleneksel yöntemler ile avlandığını ve sonrasında keyfi olarak orada bırakıldığını ifade eden çevre sakinleri, bu duruma sık sık tanık olduklarını ve önlem alınması gerektiğini belirttiler.

Bismil’de Balık Katliamına Tepki 2

Bu durumun adeta balık katliamı olduğunu dile getiren çevre sakinleri, keyfi nedenlerle balık avlamak isteyenlerin çevre felaketine sebep olduklarını ifade etti.

Vatandaşlar, İnsanlarımız Dicle nehri kıyısında balık tutup bu şekilde yere atıyorlar binlerce balık var bu şekilde bundan rahatsızlık duyuyoruz. Buna bir çözüm bulunması, tedbir alınması gerekiyor” dediler.

Av yasağı halen devam ediyor

Bismil’de Balık Katliamına Tepki 3

Diyarbakır’da kent genelinde iç sularda (göl, gölet, baraj, akarsu vb.) üç ay boyunca uygulanacak "Sazangiller (Sazan, Kadife, Siraz vb) ve Yayın Balığı Av Yasağı" 1 Nisan'da başladı. Sazangiller ve yayın balığının üreme mevsimi olması nedeniyle belirlenen süreler içerisinde avlanma yasağı uygulanacak ve 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. İç sularda 1 Nisan – 1 Temmuz tarihleri arasında Sazangiller, Kadife, Şiraz ve Yayın balığı avcılığı yasak.

Muhabir: (Nurşen Ağar)