Bilim insanları yılanın 27 omurunu buldu ve bazıları hâlâ geçmişteki pozisyonlarıyla duruyordu. Vasuki indicus adı verilen yılanın dev bir pitona benzeyen ve zehirli olmadığı düşünülen bir yaratık olduğu düşünülüyor.

Fosilin keşfedildiği linyit madeni, Gujarat eyaletindeki Panandhro'da bulunuyor.

Hindistan Teknoloji Enstitüsü Roorkee'de paleontoloji üzerine araştırmalar yapan ve çalışmanın baş yazarı Debajit Datta, “Vasuki'nin büyük boyutu göz önüne alındığında, yılanın, anakondalar ve pitonlar gibi avlarını sıkıştırabilen, yavaş hareket eden, pusuya düşüren bir avcı olduğunu düşünüyoruz. Bu devasa yılan, sıcaklıkların daha yüksek olduğu bir dönemde kıyıya yakın bir bataklıkta yaşamıştı.” diyor.

Hindu mitolojisindeki yılan kralı Vasuki'den adını alan yılanın fosilleri, 2009 yılında kuzey Kolombiya'daki bir kömür madeninde bulunan Titanoboa adlı başka bir dev yılanla boyut olarak rekabet ediyor.

Resim A343E985

13 metre uzunluğunda ve 1 tondan fazla ağırlığa sahip olduğu tahmin edilen Titanoboa, 58 ila 60 milyon yıl önce yaşamıştı. Günümüzde yaşayan en büyük yılan ise, 10 metre uzunluğundaki Asya pitonudur.

Çalışmanın diğer yazarı paleontolog Sunil Bajpai, “Vasuki'nin tahmini boyu, Titanoboa'nınkine benzer, ancak Titanoboa'nın omurları biraz daha büyük. Ancak bu noktada Vasuki'nin Titanoboa'ya göre daha mı büyük yoksa daha mı ince olduğunu söylemek zor.” diyor.

Bu dev yılanlar, dinozorların yok olmasından sonra başlayan Senozoyik dönemde yaşamıştı.

En büyük Vasuki omuru yaklaşık 11 cm genişliğindeydi. Vasuki'nin yaklaşık 44 cm genişliğinde geniş, silindirik bir gövdesi olduğu anlaşılıyor. Kafatası ise henüz bulunamadı.

Datta, “Vasuki, muhteşem bir varlıktı. Devasa gövdesini kıvırarak günün büyük bir bölümünde oluşturduğu yüksek bir verandada başını dinlendiren veya bataklıkta yavaşça ilerleyen zarif bir dev olabilir.” diyor.

Araştırmacılar, Vasuki'nin ne tür avlarla beslendiğinden emin değil, ancak büyüklüğü göz önüne alındığında timsahların da olabileceği düşünülüyor. Bölgede bulunan diğer fosiller arasında timsahlar, kaplumbağalar, balıklar ve Kutchicetus ve Andrewsiphius adlı iki ilkel balina bulunuyor.

Vasuki, yaklaşık 90 milyon yıl önce ortaya çıkan ancak yaklaşık 12.000 yıl önce nesli tükenen madtsoiidae yılan ailesine aitti. Bajpai, bu yılanların Hindistan yarımadasının yaklaşık 50 milyon yıl önce Avrasya ile çarpışmasından sonra Hindistan'dan Güney Avrasya'ya ve Kuzey Afrika'ya yayıldığını belirtiyor. Bu yılanlar, dinozorların yok olmasından sonra ve çeşitliliğin azalmadan önce Senozoyik döneminin başlarında baskın bir yılan ailesiydi.

Editör: Basri Akaydın