Hayvancılıkta Türkiye'nin önemli illerinden biri olan Iğdır'da, ilkbaharın gelmesiyle birlikte kırsal kesim ve köylerde küçükbaş ve büyükbaş besiciliği yapan çiftçiler, hayvanlarını meralara sürüyorlar. 

Iğdır merkez mahallelerinde besicilik yapan çiftçiler hayvanlarını boş arazilere yönlendirirken, çevre köylerde yaşayanlar ise hayvanlarını Ağrı Dağı eteklerine götürüyorlar.

Ailece çiftçilik yapan Gökhan Çakar, ilkbaharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte rahat bir nefes aldıklarını belirterek, "Kış aylarından dolayı hayvanlarımız 3-4 aydır içerideydi. İlkbaharın gelmesiyle birlikte havalar ısındı ve her yer yeşermeye başladığı için hayvanlarımızı meralara bıraktık. Hayvanlarımız 1 veya 1 buçuk ay sonra Ağrı Dağı eteklerinde bulunan yüksek yaylalara gidecekler" şeklinde konuştu.

Meralarda otlayan hayvanlar, dronlar aracılığıyla görüntülendi. Bu sayede çiftçiler, hayvanlarının meralarda güvenli bir şekilde otlatıldığını ve sağlıklı bir şekilde beslendiklerini kontrol edebiliyorlar. Iğdırlı çiftçiler için ilkbaharın gelmesiyle birlikte hayvanlarını meralara salma geleneği, hem hayvanların sağlığı hem de bölge ekonomisi açısından önem arz etmektedir.

Kaynak: İHA