Proje temelli devlet yardımları nereye yönlendirilecek?


Üç şehrimizde gerçekleştirilecek bazı üretim tesisi yatırımlarına proje temelli devlet destekleri sağlanmasına karar verildi.

Bu konudaki Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe kondu.

Buna göre, Roketsan Roket Sanayii ve Ticaret AŞ tarafından Ankara ve Kırıkkale'de savunma sistemleri üretim tesisi kurulacak ve bu tesis için proje bazlı devlet yardımı sağlanacak.

Projede, 1 Ocak 2021'de başlayacak ve 7 yıl sürecek bir yatırım planlandı. Toplam sabit yatırım tutarı 13 milyar 250 milyon 514 bin lira olan bu projede 200 nitelikli personel istihdam edilecek. Yatırımın tamamlanmasının ardından yılda 12 bin 575 adet ilave kapasite sağlanması hedefleniyor.

Projeye sağlanacak hibe desteği, yatırımcı ile TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) arasında yapılacak Ar-Ge İşbirliği Protokolü kapsamında SAGE'den alınacak Ar-Ge hizmeti için 5 yıl boyunca hizmet bedelinin yüzde 50'si kadar uygulanacak.

Öte yandan, Teknik Alüminyum Sanayi AŞ'nin Tekirdağ'da gerçekleştireceği "direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemi ile alüminyum yassı mamul üretim tesisi" de proje temelli devlet yardımı alacak.

Bu projenin başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 olarak belirlendi ve 3 yıl sürecek. Proje kapsamında 11 milyar 316 milyon 241 bin lira tutarında sabit yatırım öngörülüyor ve yatırımın tamamlanmasının ardından yılda 400 bin ton mamul üretimi gerçekleştirilecek.

Bu yatırımlara sağlanacak devlet yardımları arasında KDV istisnası, KDV iadesi, gümrük vergisi muafiyeti, nitelikli personel desteği, enerji, yatırım yeri tahsisi, faiz ve/veya kar payı desteği gibi teşvikler bulunacak.

Editör: Basri Akaydın