DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın bazı ilçelerinde bulunan kültürel miras eserleri ve önemli türbelerin çevre düzenlemesi ile altyapı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödenek aktarımı sağlandı. Buna göre, 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından

  • Ergani İlçesi Çayönü çevre Düzenlemesi,
  • Enuş Peygamber Türbesi Yol Yapım Çalışması ve Makam Dağı Işıklandırılması İşi;
  • Eğil İlçesi Baraj Yolu Genişletme Çalışması,
  • Kasım Bey Kümbetleri İhata Duvarı Yapımı,
  • Nebi Hellak, Nebi Zenun Türbesi Çevre Düzenlemesi,
  • Ekoturizm Alanı Oluşturulması Projesi Çalışması İşi;
  • Dicle Kralkızı Kayalıkları Yol Yapım İşi;
  • Silvan Hassuni Mağaralarının Turizme Kazandırılması İşi;
  • Çermik Haburman Köprüsü Çevre Düzenlemesi İşi;
  • Kayapınar Hamza Baba Türbesi Çevre Düzenlemesi Çalışmaları;
  • Sur Alipaşa Camii Çevre Düzenlemesi İşi,
  • Karacadağ Beldesi Ziyaret Yolu Yapımı İşi;
  • Çınar Göksu Barajı Kıyısının Turizme Açılması

Projeleri olmak üzere toplam 14 projeye 2 Milyon 500 bin TL ödenek aktarılarak tüm projeler ilçelerde uygulanmıştır.


2012 Yılında Ödenek Ayrılacak Türbe ve Ziyaretler
Diyarbakır Valiliğinin talebi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır ilçelerinin turizm altyapısı çalışmalarının sağlanması adına Dicle Kralkızı Mağara ve Harabe Yolu Yapımı İşi; Çüngüş Sahabe Hasan Dede Türbesi İhata Duvarı Yapım İşi, Turizme Açık Yaya Yolu Yapımı; Çermik Tarihi Kaya altı Sığınağı Ulaşımın İyileştirilmesi İşi, Tarihi Gaban Kral Yolu Yapımı İşi; Eğil Kalesi Otopark Alanı Yapım İşi Eğil Kalesi ve Baraj Gölü Otopark Alanı Duvar Yapım İşi Baraj Yolu ve Asur Kalesi Işıklandırma İşi; Ergani Şölen Beldesi Mezarlık Yolu Gürünlü Cad. Cami Önü Parke Taşı Kaplama İşi; Zülküfl Peygamber Makam Dağı Beton Yolu Yapım İşi; Hani Aynkaris Suyu Tadilatı ve Yol Düzenlemesi İşi, Cafer-i Tayyar Türbesi Çevre Düzenlemesi; Silvan Merani Ziyareti Yolu 1. Sathi Asfalt kaplama İşi, Kum Gölü Köyü (Murat Şenlikleri Alanı) Asfalt Yapımı İşi; Kayapınar Hamza Baba Türbesi Yolu Asfalt WC- Su Şebekesi Yapım İşi; Bismil Ambar Beldesi Kilitli Parke Yapım İşi; Bağlar Şeyh Zırav Türbesi Çevre Düzenlemesi ve Yol Asfalt İşi, Karacadağ Beldesi Eşik Düze Göleti Siverek Yolu Bağlantısı Yapım İşi çalışmalarının uygulanması için toplam 16 projeye 2 milyon 585 bin TL ödenek aktarımı sağlandı.


Diyarbakır'da uygulanan turizm projelerini değerlendiren Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak "Diyarbakır ilimizin turizm potansiyelinin geliştirilmesi ve turizm alanında hak ettiği noktaya gelmesi adına farklı projelerin devam etmesine yönelik uygulama çalışmaları yapılacaktır" dedi.
Diyarbakır'ın turizm altyapısının geliştirilmesi adına yapılan proje çalışmalarının yanında Diyarbakır'ın tanıtımının da en iyi şekilde yapılmasının önemine vurgu yapan Vali Toprak "Diyarbakır Valiliği olarak ilimizin kültürel mirasının ve turizm değerlerinin tanıtımı adına Gezi Rehberi, Gezi Haritası, Kitapçık ve Broşür çalışmaları tamamlanmıştır. Bununla birlikte ilimiz adına önemli çalışmalar olan "Medeniyetler Mirası Diyarbakır Mimarisi", "Osmanlı Belgelerinde" "Diyarbakır, Nebiler, Sahabiler, Azizler, Krallar Kenti Diyarbakır-2" ve "Bir Kentin Kileri: Hevsel" kitaplarının da basımı sağlanarak ilimize kazandırılmıştır. İfadelerini kaydetti. (Osman İçli-İLKHA)

Editör: Haber Merkezi