Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, kentin tanıtımına katkıda bulunarak istihdamı artırmak için yeme-içme sektöründen turizme, giyimden hizmet sektörüne kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren esnaflara yönelik projeler geliştirdi.

Diyarbakır Gastronomi ve Tadım Evi Projesi:

Diyarbakır Gastronomi ve Tadım Evi projesi kapsamında, tarihi Deveciler Konağı Sur ilçesinde "Diyarbakır Gastronomi ve Tadım Evi" olarak restore edilerek, peynir üretim mahzeni, şerbet odası, un öğütme, buğday dövme ve ekmek yapım odaları ile yöresel yemek tariflerinin sergileneceği alanlar oluşturulacak. Ayrıca, eğitim ve tadım alanı, yöresel gastronomi ve aşçılık akademisi ile gastronomi müzesi kurulması planlanıyor.

Mesleki Becerilerin Geliştirilmesi İçin Protokol:

Esnafın mesleki becerilerinin geliştirilmesi için Büyükşehir Belediyesi ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği arasında imzalanan protokol ile halka daha kaliteli hizmet sunulması, mesleki becerilerin artırılması, kurumlar arası erişilebilirliğin artırılması, kent kalkınması, mesleki araştırmaların yapılması ve esnaf ve sanatkarlara eğitimler verilmesi hedefleniyor.

"Kentini Tanı Kendini Tanıt" Projesi:

"Kentini Tanı Kendini Tanıt" projesi ile esnafa kente gelen turistlere daha iyi hizmet verme amacı güdülerek tarihi ve turistik yerlerle ilgili rehber eğitimleri ve geziler düzenlendi.

Tur Rehberleri Eğitimi ve Gezi Programı:

Turist rehberlerine yönelik "Tur Rehberleri Eğitimi" programı ile yöresel lezzetlerin turizm programlarına dahil edilmesi ve yeni rotaların turizme kazandırılması amaçlandı.

"Hoş Geldin Bebek" Uygulaması:

Kadın esnaflara destek olmak amacıyla başlatılan "Hoş Geldin Bebek" uygulaması kapsamında yeni doğum yapan kadın esnaflara içinde bebek ürünlerinin bulunduğu hediye paketleri dağıtıldı.

Fuarlar ve Etkinliklerle Şehir Tanıtımı:

Fuarlar ve etkinlikler aracılığıyla Diyarbakır'ın tanıtımı için çeşitli faaliyetlerde bulunuldu. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı'nda kentin coğrafi işaretli 70 ürünü tanıtıldı. Ayrıca, Diyarbakır Otları ve Şerbet Festivali ile yöresel otlarla yapılan yemekler ve şerbetler tanıtıldı.

Genç Şef Yarışması ve Türk Mutfağı Haftası:

"2. Genç Şef Yöresel Yemek Yarışması" ve "Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleriyle genç şeflere destek verildi. Ahilik Haftası etkinlikleri ve kutlamaları düzenlendi.

Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı, Diyarbakır merkez ve kırsal ilçelerdeki esnafları ziyaret ederek sorunlarını dinledi ve ahilik duası içeren hediyeler dağıttı.

Kayıt Dışı Esnaf Denetimleri:

Kayıt dışı esnaf denetimleri kapsamında 2023 yılı içinde 5 bin 9 esnafa denetim yapıldı.

Coğrafi İşaret Tescili Çalışmaları:

Yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurulan 30 üründen 20'si onay alarak askıya çıktı.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına Gastronomi Başvurusu:

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi alanında başvuru yapıldı.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği işbirliği ile hijyen eğitimleri düzenlenerek esnafa sağlık standartları konusunda bilgi verildi.

Çinicilik ve İpek Şal Dokumacılığı alanlarında mesleki eğitim verilerek kadın kooperatifçiliği ve girişimciliği desteklendi.

Sümerpark Yerleşkesinde bulunan Esnaf Danışma Ofisi aracılığıyla esnaflara yönelik danışmanlık hizmetleri sunuldu.

Kaynak: (Haber Merkezi)