Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen sendika temsilcileri ve üyeler "Baskılar bizi yıldıramaz", "Derdimiz ekmeğimiz" yazılı dövizler taşıdı.

Belediyeden çıkarılan işçiler adına açıklama yapan Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, 31 Mart'ta seçimi kazanan DEM Partili bazı belediyeler tarafından bazı işçilerin işten çıkarıldığını belirtti.

İşçi Memur Kıyımlarına Direneceğiz 4

Tekdemir, şunları söyledi:

"DEM'li belediyeler seçimlerden hemen sonra hukuk dışı uygulamalar, baskılar, sürgünler, işten çıkarmalarla barışçıl ve demokratik çalışma iradesini reddeden hukuk dışı yol ve yöntemlerle insanları emeği ve ekmeğinden etti. Hak, hukuk ve özgürlük söylemleriyle seçime giren, belediyeleri kazandıktan sonra çalışanları hedef alan, onları görev tanımlarıyla uymayan işlerde çalışmaya zorlayan, sürgünlere maruz bırakan ve işten çıkaran bir tabloyla karşı karşıyayız. İşçi ve memur kardeşlerimizin emeğini, ekmeğini göz ardı etmeyin, onlara saygı duyun. Hak-İş ve Memur-Sen olarak sonuna kadar işçi ve memur kardeşlerimizle dayanışmamızı büyüteceğiz, onların yanında olacağız ve asla bu yapılan haksızlıklara, hukuksuzluklara pabuç bırakmayacağız. Ekmeğimiz ve emeğimiz için mücadelemizi yükseltmeye kararlıyız."

İşçi Memur Kıyımlarına Direneceğiz 3

Hizmet-İş Sendikası Diyarbakır İl Başkanı Ercan Kahraman da belediyelerde işten çıkarılmaların kabul edilemeyeceğini belirtti.

Kahraman, şunları ifade etti:

"31 Mart'tan bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden 10, Bağlar Belediyesinden 160, Kayapınar Belediyesinden 10, Sur Belediyesinden 14, Ergani Belediyesinden 24 ve Yenişehir Belediyesinden de 12 olmak üzere 230 emekçi hiçbir haklı sebep gösterilmeksizin ekmeğinden edildi. DEM Partili belediyenin tek zulmü işçi kıyımlarıyla sınırlı kalmadı. Sendika üyelerimize yönelik açık bir ayrımcılık yaparak onları ötekileştirme, yetkilerini ellerinden alma, kadrolu yönetici pozisyonunda olanları pasife çekme, yer değişiklikleri yapma, kadroya uygun olmayan sınıfta görevlendirme gibi yollara başvurarak mobbing uygulandığını görüyoruz."

İşçi Memur Kıyımlarına Direneceğiz 5

"Emeğin kentlerini kent emekçilerini işsiz bırakarak mı kuracaksınız?"

Üyelerinin işlerine iade talebini dile getiren Kahraman, "Meydanlardan ağzınızdan düşürmediğiniz adaletin gereğini yapın emekçilerin ekmeğinden elinizi çekin! Emekçilerin iki eli yakanızdadır. Bu kadim topraklara hizmet eden emekçilere ve ailelerine borcunuz var unutmayın. Bu altı belediye yönetimlerine soruyoruz: Partinizin 2024 yerel seçimler bildirisinde yer alan 'Emeğin Kentlerini Kent Emekçileriyle Kuracağız!' ifadesini hatırlıyor musunuz? Emeğin kentlerini kent emekçilerini işsiz bırakarak mı kuracaksınız? Bu zulme derhal son verin." dedi.

İşçi Memur Kıyımlarına Direneceğiz 1

"Engelli raporu olanlar ağır işlerde çalıştırılmaktadır"

"Diyarbakır'daki DEM'li belediyelerde sendika üyelerimize yönelik açık bir ayrımcılık yaparak onları ötekileştirme, yetkilerini ellerinden alma, kadrolu yönetici pozisyonunda olanları pasife çekme, yer değişiklikleri yapma, kadroya uygun olmayan sınıfta görevlendirme gibi yollara başvurarak mobing uygulandığını görüyoruz" diyerek konuşmasını sürdüren Kahraman, oluşan mağduriyetleri şöyle sıraladı:

İşçi Memur Kıyımlarına Direneceğiz 2

1- Müdürlüğünde, el sanatları eğitmenliğini yapan öğretmenimizi park bahçeler ve sera bölümüne gönderilmiştir. Söz konusu üyemizin Damar tıkanıklığından dolayı ameliyat olmuş ve ağır işlerde çalıştırılamaz raporu olduğu ve bu üyemizin otizmli bakıma muhtaç çocuğu olduğu halde ağır işlerde çalışması istenilmektedir. Uzman doktorların verdiği ağır iş yapamaz raporları iptal edilmekte, 3 imzalı heyet raporu istenilmektedir. Engelli raporu olanlar ağır işlerde çalıştırılmaktadır.

2- Sur Belediyesi Personel A.Ş.' de yürürlükte olan toplu iş sözleşmesinin ikinci yıl enflasyon zammı olmasına rağmen belediye yönetimi Hizmet-İş Sendikası yönetimini çağırarak bu zammı vermeyeceklerini, ek protokol ile düşürmemizi aksi takdirde işçi kıyımına gidileceğini beyan ettiler. Biz Hizmet-İş Sendikası olarak kesinlikle maaşların düşürülmesini kabul etmeyeceğimizi her platformda işçinin ve emekçinin yanında olacağımızı dile getirdik.

"Sendika temsilcisi ve yönetiminde olan personeller hizmet sınıfları dışındaki görevlere bilinçli olarak görevlendirilmiş"

İşçi Memur Kıyımlarına Direneceğiz 5

3- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde haysiyet katliamı öylesine vahim bir haldedir ki; Bem Bir-Sen yönetiminde İl Başkan Yardımcısı olarak görev yapan ve Devlet üstün madalyasına sahip eski itfaiye şube müdürümüz M. Nedim Erik şube müdürlüğü görevinden alınarak önce Kayapınar, ertesi gün Yenişehir itfaiye şubesine, orada 10 gün görev yaptıktan sonra şehir merkezinden 60 kilometre uzakta bulunan Dicle ilçesi itfaiye şubesine görevlendirilmiştir. Bu işlemler bireysel şahsı üzerinden yapılmış olup genel bir görev dağılım listesi ile yapılmamıştır.

Bu üyemiz, hem sendika yönetiminde olması, hem 'Tarım Aletleri Teknikeri' kadrosunda olması, hem de aile bireylerinin engelli olması sebebiyle uzak bir mesafeye görevlendirilemeyeceği ile ilgili mevzuatta hüküm bulunduğunu yazılı ve sözlü olarak bildirmesine rağmen, egolarını tatmin amacıyla mı başka bir amaçla mı, bu konu dikkate alınmamış olup konu tarafımızca adli makamlara taşınmıştır. Ayrıca, sendika temsilcisi ve yönetiminde olan personeller kendi rızası olmadan hizmet sınıfları dışındaki görevlere bilinçli olarak görevlendirilmiştir.

"Meydanlarda başka, sahada başka bir yönetim görmek istemiyoruz"

İşçi Memur Kıyımlarına Direneceğiz 6

4- Özellikle sözleşmeli personel başta olmak üzere birçok memur üyemize görev yeri değişikliği, baskı ve işten çıkarma endişesi yaratarak sendikamızdan istifa ettirilmiştir. Yandaş olarak gördüğü Tüm Bel-Sen yönetimindeki personelin bir kısmını daire başkanı, şube müdürü olarak görevlendirdiği ve bir kısmının da istediği kadroya atadıklarını görüyoruz. Yeri geldi mi haktan hukuktan bahseden belediye yönetimlerinin bu adaletsiz uygulamalarından vazgeçmelerini bekliyoruz.

Kahraman, "Bu altı belediye yönetimlerine bir kez daha soruyoruz: Partinizin yine 2024 yerel seçimler bildirisinde yer alan 'Yerel yönetim mekanizmalarımızda hiçbir emekçinin baskı ve mobinge maruz kalmasına göz yummayacak, herkesin insani koşullarda çalışması için uygun ortamlar oluşturacağız' ifadesini hatırlıyor musunuz? Sizin söylediklerinizin gereği bu yaptıklarınız mı? Pandemi döneminde sağlıklarını hiçe sayarak sorumluluk alan, depremlerde canlarını ortaya koyarak kahramanlıklara imza atan belediye emekçilerinin bu altı belediye yönetimlerinden tek isteği; karşısında sözü muteber muhataplar bulabilmektir. Meydanlarda başka, sahada başka bir yönetim görmek istemiyoruz!" ifadelerini kullandı.

Kaynak: (Haber Merkezi)