Memorial Diyarbakır Hastanesi’nde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Akpolat, Ramazan ayında tüketilen öğün sayısının azalmasıyla birlikte beslenme düzeninde yaşanan değişikliklerin ardından bayram sabahı mideye bir kerede yüklenilmemesi gerektiğini ve protein içerikli besinlerin tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Akpolat'a göre, Ramazan boyunca beslenme düzenindeki değişiklikler, öğün sayısının azalması gibi faktörler göz önüne alındığında, bayram sabahı mideye fazla yüklenmemek önemli. Bu dönemde protein içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesi sindirim sistemine daha kolay adaptasyon sağlayabilir.

Diyarbakır'da Uzmanından Uyarı!Oruçta Küçülen Mideye Yüklenmeyin

Akpolat, bayram sabahı için önerilerini şu şekilde sıralıyor: "Sağlıklı bir bayram kahvaltısı yapmak önemlidir. Özellikle protein kaynakları olan yumurta, peynir gibi besinler tercih edilmelidir. Gün içinde öğün atlanmamalı ve 4 saatte bir ara öğünler tercih edilmelidir. Günlük su tüketimine de özen gösterilmelidir, çünkü Ramazan boyunca su tüketimi yeterli olmayabilir."

Özellikle kalp, diyabet, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer hastalıklarına sahip bireylerin mutlaka bayram sürecinde normal beslenme programlarını devam ettirmesi gerektiğini ifade eden Akpolat, şunları kaydetti:

“Fazla tüketilen tatlı ve besin öğesi sonucunda oluşabilecek sindirim şikayetlerini azaltmak için de mutlaka porsiyon kontrolünü sağlamalılar. Bunların yanı sıra günlük fiziksel aktivitelerimizi arttırabiliriz. Havaların ısınmasıyla yürüyüşler de yapılabilir. Bu temel prensiplere uyduğumuz zaman aslında daha sağlıklı ve sindirim sistemimizi yormayacak bir bayram geçirmemiz mümkün.”

Kaynak: İHA