Diyarbakır'da bulunan 54 sivil toplum örgütü, 26 insana ait kafatası ve kemiklerin bulunduğu İçkale'de, 17 bin kişinin JİTEM tarafından öldürüldüğünü ileri sürerek TBMM'nin hesap sormasını istedi. Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Aziz Aslan, "Hükümet bu vahşetlere ortak olmak istemiyorsa; bulunan tüm kafatasların faillerini bulmalı" dedi.

Diyarbakır'da aralarında Memur-Sen, Diyanet Sen, Mazlum-Der, Özgür-Der'in de bulunduğu 54 sivil toplum örgütü faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için basın açıklaması yaptı. Sivil toplum örgütleri, 26 insana ait kafatası ve kemiklerin bulunduğu İçkale'ye "JİTEM Karanlığından Hesap Sorulsun" pankartıyla yürüdü. Grup adına ortak açıklamayı okuyan Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Aziz Aslan, 1990'lı yıllarda 17 bin kişinin Toros marka araçlara bindirildikten sonra kaybedildiğini ileri sürdü.

İçkale bölgesinde kazı çalışmasının hızlandırılmasını isteyen Aslan, "Son iskeletlerin JİTEM karargahında çıkmış olması bölge insanının OHAL döneminde karşı karşıya kaldığı vahameti gözler önüne sermektedir. O dönemin bazı komutanları çok kötü şeyler yaptı. JİTEM'in bir başka versiyonu olan Ergenekon'a operasyonlar yapıldı. Bu yapıyla bağlantılı olarak yerlerden adeta silahlar fışkırdı ve bulunan silahlarla ilgili çok sayıda kişi tutuklandı. Oysaki Ergenekon'un asıl ürediği yapı, JİTEM olmuştur. İtirafçıların ifadelerine rağmen, bu yapıya ciddi bir operasyon olmadı. Bu gerçeklere rağmen hala JİTEM'de görev yapan 150 komutan görevinin başında" diye konuştu.

"VAHŞETE ORTAK OLMAK İSTEMİYORSA FAİLLERİ BULSUN"

TBMM'de faili meçhullerle ilgili bir komisyon kurulmasını isteyen Aslan, "Faili meçhuller aydınlatılması gerekiyor. Hükümet bu vahşetlere ortak olmak istemiyorsa; bulunan tüm kafatasların faillerini bulmalı, JİTEM bataklığını hızla açığa çıkarmalı ve hesap sormalıdır. Böylece yıllardır kayıp çocuklarının fotoğraflarıyla devletten çocuklarının bulunmasını isteyen annelerin de yüreğine su serpilmelidir" dedi

Editör: Haber Merkezi