İslam medeniyeti beşiği olan bölgemizde, Kürt halkı, İslam ile şereflenmiştir. Yüzlerce alim ve evliya bulunan Bismil ilçesinde çoğu köylerde olduğu gibi, Bademli köyünde ‘İmam Ali Türbesi’ de bunlardan biridir. 

882Bf257 C253 48B4 94Fe 2282D20Db629

Bismil ilçe merkezine 30 kilometre mesafedeki Bademli Köyü’nde ‘İmam Ali  türbesi’ her yılı Mayıs ayı 2.ci Cuma günü binlerce kişinin akınına uğruyor. 2024 yılı mayıs ayı 2. Cuma günü 10 Mayıs’a denk geldi. 

Bismil Bademli köyünde ‘İMAM ALİ TÜRBESİ’ 

İmam Ali Türbesi sevenleri, sabahın erken saatlerinden itibaren Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Bademli (Mezraabdulkadir)  köyüne geldi. Türbede dualar okuyan binlerce kişi, bölgeyi adeta şenlik alanına çevirdi. 

Adaklarını kesen İmam Ali sevenleri, öğle yemeğini birlikte yedi. 

Cd872143 058A 4Bef 9B5A 106705Dab7D4

Bismil Bademli muhtarı Veysi Fidan, İmam Ali Türbesi ile ilgili olarak, www.bismilhaber.com.tr’ye  yaptığı açıklamada, Bademli köyümüzde bulunan Evliya İmam Ali türbesi, her yıl çevre ilçe ve köylerde en az 5-6 bin ziyaretçi Gülan (Mayıs) ayının 2.ci Cuma günü ziyaretçi akınına uğrar. Diye konuştu. 

99F90F79 Fad8 4Ccd 9E02 2D8E297211Ab

Fidan, açıklamasında Mayın ayının 2.ci haftası cuma günü türbe ziyaretinde Kurbanlar kesilir. Dualar edilir. İlahi kaside ve beyitlerle kadın ve erkek ayrı olarak dua ederken, bir yanda adak ve kurbanları keserler. Türbe mesire alanı olur. İmam Ali türbesi etrafında otururlar. 

Fidan, Yaşlılarımızda aldığımız bilgiye göre, Türbe ziyaretlerinde Romatizma hastalığına, Kadın hastalıklarına ve aklı dengesi olmayanlara Allahın izniyle şifa bulup, gitmişler. Dedi. 

KÖYDE DAVUL VE ZURNA İLE ÇALGILI DÜĞÜN YAPMAZLAR 

Veysi Fidan, Bizim köyde İmam Ali türbesi hatırına İslam dışı düğünler ve Davul zurna ve çalgılı düğün yapmazlar. Bu konuda köy halkı duyarlıdır. Eskiden düğünlerde haremlik selamlık (erkek, kadın ayrı) yaparlardı. 

E77B617A 4296 4E4B A12B De8Cb085E113

80 YIL ÖNCE GÖRGÜ TANIKLARIN GÖRDÜĞÜ MANEVİ BİR OLAY 

 Muhtarlar derneği başkanı ve Bademli köyü muhtarı Veysi Fidan, 80 yıl önce köyde görgü tanıkların bizzat şahit olduğu manevi bir olayı şöyle anlatır. 

Fidan, Silvan’lı Şeyh Rıdvan ailesinde Şeyh Muhyeddin hazretleri, Sinan köyünde, Silvan’a gitmek için, bizim köy yolu kullanır. 

Tam Mezraabdılkadir (Bademli) köyün girişinde bulunan İmam Ali Türbesi yanında geçerken İmam Ali Türbesine selam söyler. 

O esnada ilginç bir olay olur. 

‘İmam Ali Türbesinde kalkarak, şeyh Muhyeddin’e misafirimsin, der. 

Şeyh Muhyeddin, Türbeye bakarak, daha çocuklarımı görmedim onları göreyim. der. 

Şeyh Muhyeddin kendi kendisine konuşması yanında bulunan arkadaşları bir anlam vermezler.

Sonra Şeyh Muhyeddin etrafında Köyün ağası, Ahmet Ağanın babasıda olduğu bir kaç kişiye şöyle der. İmam Ali türbede kalkmış, bana diyor. Misafirimsin. Ben sizinle gelmeyeceğim. 

Orada Köyün ağası, Şeyh Muhyeddin’i ve beraberindekileri köydeki evine götürür. Şeyh Muhyedin’e yemek yiyelim, sonra Silvan’a git, çocuklarını gör. Sonra İmam Ali Türbesine misafir olarak gidersin. Der. 

Şeyh Muhyeddin sesini etmez. Oturur, daha yemek yemeden ve Silvan’a gitmeden orada, Bademli köyünde Ruhunu teslim eder. Hakkın rahmetine kavuşur. 

Orada olaya şahit bulunanlar göz yaşlarına boğulurlar. Şeyh Muhyeddin’i İmam Ali Türbesi yanına defnederler. Dedi. 
 

Cfb544E0 B36B 47Cc 8871 458Ac76Baef8

Şifalı Çeşmesi 

Fidan, İmam Ali Türbesinin Şifalı Çeşmesi’de vardır. Orada geçenler o çeşmede su içerler. Diye konuştu.

Bu yıl Bismil Kaymakam’da Türbeyi ziyaret etti. 

İmam Ali Türbesi sevenleri, türbe ziyaretinin ardından,'Arbane' denilen çalgı eşliğinde zikir yapan vatandaşlar, ilahiler okudu.

Bademli köyünde İmam Ali Türbesi bu yıl Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince, Bismil Jandarma komutanı Yüzbaşı Adem Güneş, Eski Hüdapar ilçe başkanı H Ali Bilmez ve Eski Ak parti ilçe başkanı Veysel Yağmur’da törenlere katıldı. 
 

85A20Cb2 9E8E 4541 B083 0E02Ae3Ae236

Her Toprağın Manevi sahipleri var

Muhtar Veysi Fidan, Her toprağın manevi sahipleri var. O beldeye bereket veren, huzur veren, irşadını baki hayatlarında da devam ettiren Velileri var. İşte bunlardan Biri Bademli köyümüzde bulunan ‘İmam Ali Türbesi’ bu türbe çok eskiye yüzlerce yıla dayanır. Dedi. 

Fidan açıklamasının sonunda, Bazen, makamlarını bilmediğimiz, haberdar olmadığımız Allah’ın sadık kulları onlar… Ömürlerini Hak yoluna adamış olan bu büyüklere tazim göstermek, onların kabirlerini ziyaret etmek, Çünkü kabir ziyaretleri çok bereketlidir. Hele ki, Allah dostları olunca bu bereket katbekat artacaktır. Diye konuştu. 

Muhabir: Sedat Erdinç