Memorial Dicle Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olarak göreve başlayan Op. Dr. Fatma Nur Hançer Çaça, düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalınamamasının halk arasında infertilite olarak bilindiğini belirtti. Çaça, kadın ve erkeklerin mutlaka bir hekim kontrolünden geçerek sorunun belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

"İnfertilite tek bir tanım değildir. Kadınlar ve erkekler için ayrı testlerimiz var. Öncelikle sebebi bulmaya çalışıyoruz. Sebep yüzde 70 bulunabilirken, maalesef yüzde 30 bulunamıyor. Sebebi bulduktan sonra kadın ve erkekte bir sebep varsa onu tedavi etmeye çalışıyoruz" dedi.

Kadındaki infertilite nedenlerinden bazılarını sıralayan Çaça, "Tüplerden kaynaklanan, yumurtadan kaynaklanan, rahimle ilgili problemler veya hormonal bozukluklar olabilir. Tedaviye doğrudan başlamadan önce çiftlerle adım adım ilerliyoruz. İlk adım yumurtlama olmayan bayanlara yumurtaları büyütmek için ilaçlar kullanıyoruz. Yumurta olgunlaştıktan sonra döllenme için bekliyoruz. Döllenen yumurtanın tüplere geçmesi için zaman gerekiyor. Ardından erkekten alınan sperm, hareketini artırmak için işlemden geçiriliyor ve yumurtayla buluşturuluyor. Bu yöntemle gebelik şansı 3 kat artıyor. Birkaç deneme sonunda başarı elde edilemezse tüp bebek uygulamasına geçiyoruz" şeklinde konuştu.

A W168648 03

Bitkisel ürünlerin doktor kontrolünde tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Çaça, "Sigara ve alkol, yumurta ve sperm kalitesini düşüren ve doğurganlığı etkileyen en önemli etkenlerdir. Her sigara içenin infertilite olacağını söylemiyorum. Ancak infertilite hastalarının çoğunda sigaranın sperm hareketi, dölleme kabiliyeti ve yumurta kalitesini olumsuz etkilediğini biliyoruz. Diğer önemli sorun, çeşitli bitkisel ürünlerin kullanılmasıdır. Doğru olmayan bitkisel karışımların zararları olabilir. Her madde herkes için uygun değil. Bu nedenle sigara ve alkolün ardından en zararlı maddeler; bitkisel karışımlar, çaylar ve doktora danışılmadan kullanılan bitkisel kürlerdir" şeklinde konuştu.

Kaynak: (İHA)