Yaklaşık 800 ergen üzerinde yapılan araştırmada, uyku düzeninin notlar ve okulla ilgili davranışlar üzerindeki etkisi incelendi. Katılımcılara bir hafta boyunca uyku düzenlerini takip etmek için bilek ivme ölçer takıldı.

Araştırma sonucunda, uyku saatleri daha değişken olan ergenlerin, düzenli uyku saatlerine sahip olanlara kıyasla daha düşük notlar aldığı görüldü. Ayrıca, daha geç uyuyan, daha geç kalkan veya gecelik uyku süresini değiştiren ergenlerin daha az sayıda A notu aldığı belirlendi.

Çalışma, son iki yılda daha geç kalkmaya başlayan, her gece farklı saatlerde uyuyan veya yatma saatlerini sık sık değiştiren ergenlerde okuldan uzaklaştırılma veya atılma riskinin daha yüksek olduğunu da ortaya koydu.

Araştırmacılar, geç yatmanın okula geç kalmaya yol açabileceğini ve bunun da öğrenmeyi ve davranışı olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Düzenli uyku ve sağlıklı bir uyku düzeni, ergenlerin okul başarısı ve genel sağlıkları için oldukça önemlidir. Ebeveynler ve eğitimciler, ergenlerin düzenli bir uyku düzeni oluşturmalarına yardımcı olmak için gerekli adımları atmalıdır.

Editör: Basri Akaydın