Peygamberimiz’in (s.a.v) sünnetine, Kur’ân’ın hü­kümlerine göre, israf ve gösterişe varmadan, helâl sınırlar dâhilinde düğün merasimlerini nasıl gerçekleştirmek gerektiğini, evliliğin önünde hangi engeller olduğunu Bismil Kanaat Önderleri üyesi H. Ömer Çalın ile konuştuk.

Çalın, Evlilik İs­lâm’da çok önemli bir mües­sese. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v), dinimizin üzerinde önemle durmuş olduğu, genç­leri teşvik etmiş olduğu haya­tın önemli bir parçasını teşkil ediyor. 

3F20Ad9F A005 43E0 8Fef D213E8Abe24F

Çalın, Burada Ana ve Babalara sesleniyorum. 

Bismil Kanaat Önderi barış komisyonunda bulunan Ömer Çalın, geçen ay Bismil’de kaçan 3 erkek ve kızın aileleri barıştığını ifade ederek, Evlenme masrafı çok yüksek, bu her babayiğitin işi değil, gençler birbirini seviyor. Ama düğün masrafı yüksekliği yüzünden aileler evlendirmiyor. Bu sefer gençler yolu kaçışta buluyor. Dedi. 

I M G 6359

Gençlere yardımcı olun, Allah emretmiş, Gençleri evlendirin. Pislik ve harama bulaşmasınlar. 

H Ömer Çalın, Ailenin temeli ana, baba ve çocuklardan kurulmuştur. Toplum bu temel üzerinde inşa edilmiş, gelişmiş ve serpilmiştir. Ancak son yıllarda evliliklerde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. 

En büyük sorun. Yüksek düğün masraflarıdır. Dedi. 

Bismil Kanaat Önderi barış komisyonunda bulunan Ömer Çalın, Çok araştırdım. Evliliğin önünde en büyük engel düğünlerde yüksek maliyetlerdir. 

Bir evliliğin bugünkü şartlarda asgari Bir milyon dokuz yüz bin liranın üstünde olması gençleri kara kara düşündürüyor. Bu kadar parayı nereden? Nasıl bulacak.. Bu ekonomik şartlar evliliklerin önündeki en büyük engel olarak duruyor. Bunun için Bismil’de evlilik masrafları kısıtlaması için gerekli adımlar atılmalıdır.  Diye konuştu. 

I M G 6360

Kız tarafı, eşya ve altın konusunda baskıcı olmamalıdır. 

Çalın, Kız tarafı ve erkek tarafının özellikle annelerin telkinleri, yangına körükle gitmeleri evlilik olaylarının olmaması veya bozulmasına sebep fikirlerin başında geliyor. Yani anneler sanki kızları ve oğulları değil de kendileri evleniyormuş gibi olumsuz yönde etki oluşturuyorlar. Peygamberimiz ne diyor. Evliliğin en hayırlısı, masrafı en az olanıdır. Diyor.  Biz ne yapıyoruz. Damat tarafı borca batırıyoruz. Böyle olur mu? Diye konuştu. 

D878Cbc2 7F00 4501 Af55 A944Fa90B12B

Televizyonlarda Ahlak ve Erdem dışı Diziler evliliğin önünde en büyük engeldir. 

Özellikle televizyonların yayın politikaları çok ciddi olumsuz etki yaptığını ifade eden H Ömer Çalın, Dizilerdeki ahlak, erdem ve insanlık dışı sahneler evliliklerin bitmesine ve yuvaların yıkılmasına sebep olduğunu ifade ederek, Sabah ve öğle programları, milletin örfüne, ahlakına, adetlerine, geleneklerine ne kadar kötü öge varsa taşıyor ve ahlaksızlığı ve gayrimeşru yaşamayı tetikliyor. Bunu gören gençte evlenmekten vaz geçiyor. Dedi. 

Çalın, kötü diziler İslama ve topluma düşman Yahudi ve emperyalist oyunları olduğunu ifade etti. 

H Ömer Çalın, Zina ve zinaya yaklaştıran her türlü söz, fiil ve davranışlara sebebiyet verecek olaylar kültürel, ahlaki ve kanunla engellenmesi gerektiğini ifade ederek, Zina tekrar suç olarak kanunlaştırılmalıdır.

Evet, kızlar ve erkekler önce ana ve babanın sonrada toplumun varlığı, geleceğidir. Geleceğimiz olan bu gençlere önce iş temin etmek zorundayız. Dedi. 

I M G 6361

Torunlarımız bizim geleceğimizdir.

Çalın, Evliliğin önündeki engelleri toplum olarak aile olarak çözmek zorundayız. Torunlarımız bizim geleceğimizdir. Dedi. 

Muhabir: (Murat Tanrıkulu)