Ertuğrul Kürkçü, 30 Mart 1972'de Kızıldere olaylarından sağ kurtulan tek isim oldu. Kızıldere olayında Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Nihat Yılmaz, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, S. Kazım Özüdoğru , Saffet Alp ve Sabahattin Kurt, yanlarında rehin olarak bulundurdukları 3 İngiliz ile birlikte çatışmada ölürken sadece Ertuğrul Kürkçü sağ kurtuldu.

Mersin Bağımsız Milletvekili sıfatıyla TBMM'de yemin ederek fiilen milletvekili olarak TBMM çatısı altında göreve başlayacak Ertuğrul Kürkçü, o dönemki terör olayları nedeniyle İstanbul'da 1'inci Ordu Komutanlığı 3 Nolu Askeri Mahkemede yargılanıp ölüm cezasına çarptırıldı. İdamını beklerken Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde çıkarılan 1974 genel affıyla cezası 30 yıla indirilen Ertuğrul Kürkçü, 14 yıl sonra da infaz yasasında yapılan değişiklikten yararlanarak 1986 yılında mart ayında cezasını çekmekte olduğu Gaziantep Cezaevi'nden tahliye oldu. Ertuğrul Kürkçü ile birlikte aynı cezaevinde yatmakta olan yine o dönemin öğrenci liderlerinden Nahit Töre ve Oktay Etiman da aynı gün tahliye oldu.

Ertuğrul Kürkçü cezaevinden çıktıktan sonra yayıncılık ve yazarlık yaptı, çeşitli sol siyasi hareketlerde görev aldı. Kürkçü, Kürtçü gruplar ile emek ve demokrasi güçleri tarafından oluşturulan Emek, Barış ve Özgürlük Bloku içinde yer aldı. 12 Haziran'da yapılan milletvekilliği genel seçimlerinde BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar arasında yer alan Ertuğrul Kürkçü, Mersin'den milletvekili seçildi. Kürkçü seçim sonrası BDP'ye katıldı.

 

Ensonhaber

Editör: Haber Merkezi