Hava yoluyla kolayca bulaşan bir enfeksiyon türüdür. Virüsün kuluçka süresi yaklaşık 10-14 gündür. Semptomların başlangıcından önceki iki gün ve döküntünün başladığı sonraki dört gün en bulaşıcı dönemdir. Kızamığı geçiren bir kişi, ömür boyu bağışıklık kazanır.

İlk 1-3 gün: Hafif veya yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve ağız içindeki beyaz noktalar (Koplik lekeleri) gibi belirtiler gözlenebilir.

4-8 gün: Yüksek ateş (39o - 40oC), karakteristik döküntü başlar. Döküntü, kulak arkasından başlayarak yüze, sonra gövdeye ve ardından kol ve bacaklara yayılır. Zamanla soluklaşır ve yerinde geçici bir renk değişikliği bırakabilir.

Gözlerde iltihaplanma (konjunktivit) meydana gelebilir ve ışığa karşı hassasiyet olabilir.

Kızamık Diğer Hastalıklara Yol Açabilir mi?

Kızamık enfeksiyonu tüberküloz, zatürre, boyundaki lenf bezlerinin iltihaplanması, orta kulak iltihabı ve beyin iltihabı gibi hastalıklara yol açabilir.

Kızamık (SSPE Hastalığı) Nasıl Tedavi Edilir?

Hasta en az 10 gün boyunca izole edilmelidir.

Ateş düşene kadar yatak istirahati önerilir.

Semptomlara yönelik tedaviler uygulanır. Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler ve öksürük şurupları kullanılabilir.

Bakteriyel komplikasyonlar gelişmediği sürece antibiyotikler önerilmez.

Kızamık geçirmiş bir çocukla temas eden kişilere (örneğin aile üyelerine) gamma globülin enjeksiyonu yapılabilir; bu, hastalığın önlenmesine veya hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Kızamıktan (SSPE Hastalığı) Nasıl Korunulur?

Zayıflatılmış canlı virüs aşısı, 15 aylık çocuklara bir doz olarak uygulanır. Beslenme veya bağışıklık sistemi sorunları olan çocuklar için 6 ay sonra bir takviye dozu gerekebilir. Salgın dönemlerinde 9 aydan büyük tüm çocuklara aşı yapılabilir. Bu durumda, 15 ay sonra bir takviye dozu gerekebilir.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?

Çocuk kızamık geçiriyor ve öksürüğü artıyor veya balgam çıkarıyorsa; bu, virüsler nedeniyle zatürre gelişmiş olabileceğini gösterebilir.

Çocuk kızamık geçiriyor ve döküntü başladıktan sonraki hafta içinde sürekli uyuma eğiliminde, huzursuz veya gerginse, konuşmada karışıklık varsa veya şiddetli kasılmaları varsa; bu, beyin iltihabı gelişmiş olabileceğini gösterebilir.

Çocuk kızamık geçiriyor ve aynı zamanda işitme güçlüğü veya kulak ağrısı yaşıyorsa; bu, orta kulak iltihabı gelişmiş olabileceğini gösterebilir.

Editör: Basri Akaydın