Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, DTK olarak Türkiye'de yaşanan süreci 'Vahim' olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Bdp milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Hüsamettin Zenderlioğlu Diyarbakır'da düzenledikleri basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ülke genelinde düzenlenen KCK operasyonlarına ilişkin açıklama yapan Ahmet Türk, "Kürt halkının susturulmaya çalışıldığı bir süreçle karşı karşıyayız. Eğer bir ülkede demokrasi güçlerini, bir siyasi partiyi susturmayı düşünüyorsanız bunun adı faşizmdir, ırkçılıktır başka bir tanımı yoktur" dedi.

DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da konu ile ilgili, "Kürtlerin de tahammülleri sonsuz değildir, tahammül sınırları bu kadar zorlanmamalıdır. Sayın Öcalan'la konuşmamak savaşa davetiye çıkarmaktır" diye konuştu.

'ARKADAŞLARIMIZI SEÇERKEN BAŞBAKAN'A MI SORACAKTIK?'

Ahmet Türk, uzun süredir yapılan operasyonlarla çok değerli hukukçu, gazeteci arkadaşlarının gözaltına alındığını ve tutuklandığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçmişte Ortadoğu'da komşularla sıfır problem diyen hükümet, bugün bütün komşularıyla problemli hale gelmiştir. Problemlerin yumağına dönüşmüştür. Ve bugün Türk halkına da, Kürt halkına da, Türkiye'deki bütün insanların geleceğini adeta karartacak bir siyasetin içinde olduğunu görüyoruz. "

"Kürtleri tutuklayarak, zindanla terbiye etmeye, zindanlara tıkarak Kürtleri susturmaya yönelik bir politika izleniyor. " diyerek izlenen politikaların yanlış olduğunu savunan Ahmet Türk, düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

"Genel Başkan Yardımcımız Fatma Kurtulan 1990'lı yıllardan beri demokratik siyasetin içinde olan bir arkadaşımızdır. Daha önceki dönemlerde bu partiden milletvekili adayı olmuş. 2007 seçimlerinde yine milletvekili olarak parlamentoya girmiş, parti meclisinde, merkez yürütme kurulunda ve daha önce de Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuş bir isimdir."

"HABUR SÜRECİNİ ANLATIRSAM HÜKÜMET ALTINDA KALIR"

Ahmet Türk, düzenlenen basın toplantısında mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerini bildirdi ve şöyle konuştu:

"Sonuna kadar bu zalimane anlayışa karşı mücadele edeceğiz. Bunu da herkesin bilmesini istiyoruz. Gönül isterdi ki Türk halkı da, aydınları da, demokratları da, Kürtleri daha iyi anlasınlar. Kürtlerin yaşadığı süreçleri daha iyi Türkiye ve dünya gündemine taşısınlar.

"Habur sürecini ben anlatırsam aslında hükümet altında kalır." diyerek sözlerine devam eden Türk, "Bize getirdikleri, bizden bekledikleri, kendilerinin söyleyip yapmadıkları konusunda da tartışabiliriz. O nedenle artık soyut kavramlar, kelimelerle, açılım laflarıyla artık Kürtleri kandıramazlar. Açılım lafı artık bizi heyecanlandırmıyor. Hükümet, devlet gelir bu sorunu böyle çözmek istiyoruz, projemiz budur, böyle düşünüyoruz. Siz ne düşünüyorsunuz diye. Bu ancak böyle çözülür." dedi.

"KÜRT'LERİN TAHAMÜLLERİ SONSUZ DEĞİLDİR"

Aysel Tuğluk ise, yaşanan gidişatın Türkiye'de yaşayan halklar açısından iyi bir gidişat olmadığını söyledi. Tuğluk şöyle dedi:

"Siz hangi yasalarla Kürtleri yargılıyorsunuz? TCK, TMK adı altında yürütülen bu yasalarla yapılan yargılamalar ve hükümlerin hiçbir meşrutiyeti yoktur bizim açımızdan. Zaten bu sorunun kaynağı bu yasalardır. Bu tutuklamalar rehin alma operasyonlarıdır. Hiçbirimiz, bu mahkemelerden hiçbir adalet beklemiyoruz. Bu ülkede adalet Kürt'lere hiçbir zaman uygulanmadı. Bu operasyonları yapan yargı değil, yürütmenin kendisidir."

'ÖCALAN'LA KONUŞMAMAK SAVAŞA DAVETİYE ÇIKARMAKTIR'

Tuğluk, 'Bdp'yi tutuklamalarla etkisiz hale getiririz, Kandil'i bombalarla yok ederiz, İmralı'yı tecritle etkisizleştiririz' politikasının uygulanmaya konulmak istendiğini öne sürerek şöyle devam etti:

"Sorunu Abdullah Öcalan'sız çözümezsiniz. Kürtlerin direnişçi bir özelliği vardır. Bu gidişatın sonu topyekun bir direnişin gelişmesine yol açacaktır. Bu kadar mücadele, bu kadar bedel Başbakan'a biat etmek için verilmedi. Sayın Fatma Kurtulan, Meclis'te milletvekilliği yapmış bir arkadaşımızdır. Terörize edilip tutuklanıyor. Bu tutuklamayı lanetliyoruz. Tahammüllerimizi zorlayan bir durumdur. Kürtlerin de tahammülleri sonsuz değildir, tahammül sınırları bu kadar zorlanmamalıdır. Sayın Öcalan'la konuşmamak savaşa davetiye çıkarmaktır."

Editör: Haber Merkezi