Kürdistan Medyası ve Apocular*

Bu yazıyı, 25-26  Kasım'da Duhok'ta gerçekleşen “Kürd Medyası Konferansı” vesilesiyle yazıyorum. Tanımlama sorunuyla başlayalım; kim ki kendi Kurdî veya Kürdistanî medya olarak tanımlıyorsa, beyanı esas alıp bu katagoride değerlendirmeliyiz.

Bunun yanında Kürdistan'da, Kürdistan halkına yönelik yayın yapan medyayı da bu halkaya dahil etmek, ortak duyarlılık esaslarını tespit etmek, asgari müştereklerde hemfikir olup, işbirliği yapmak da önemlidir.

Bendeniz, iki üç yıldır Kuzey Kürdistan Medyası için ortak bir zemin, platform oluşturulması için toplantı yapılması gerektiğini yazdım, dile getirdim ve girişimde de bulundum. Maalesef tüm çabalarımıza rağmen bu gerçekleşmedi. Elan bile Kuzey Kürdistan Medya Konferansını elzem görüyorum. Bunun yanında kurumlaşmak, doğrulukta yardımlaşmak, hasım değil, ahlak ve hukuk kurallarına uygun yayın yapmak önemlidir diye düşünüyorum.

Bu girişten sonra bir iki hususu dile getirmek istiyorum. Pasur Medya'yı hizmet amacıyla kurduk. Şirketimize bağlı haberdiyarbakır.com, haberpanorama.com, zazaki.net, ronahi yayınları hizmetlerine devam etmektedirler. Bu hizmetler benim şahsımın emeğiyle değil, fedakâr arkadaşlarımızın emeği, göz nuru, samimiyetiyle yürümektedir. Biz ve arkadaşlarımız davamız için, milletimizin ve insanlığın maslahatı için çabalıyoruz ve ortak hareket noktamız hizmettir. İdeolojik, dünyevi bir beklentimiz, gayemiz de yoktur.

Bunun yanında iki yıla yakın Zazaki yayın yapan ve Vate Çalışma Gurubunun yayın organı olan Vate dergisini yazıhanemizde misafir ettik. Şu anda da Roşan Lezgin Beyin emeğiyle çıkan ve resmiyette sorumluluğu bana ait olan, Zazakî yayın yapan ŞEWÇİLA dergisi ile ZİWAN-DER'nin Zazakî olarak yayınladığı NEWEPEL  gazetesini ve derneği de misafir etmekteyiz. Elimizden geldiğince altyapı hizmeti de vermekteyiz.

Bundan öte sadece Habediyarbakır, Haberpanorama ve Zazakî.Net sitelerinde Kurmanci ve Zazakî eşit muamele görmekte, ikisi için ayrı ayrı LİNK verilmektedir. (Bu arada Dersim.info vs gibi sitelere de teşekkür ederiz).  Zazaki için ayrı radyo ve TV kurulması, devletin Kurmanci ve Zazaki için kaynak ayırması,  Kürd dilinin bu iki kadim lehçesi ile eğitim verilmesini de her vesile ile dile getirdik.

Böylesi bir ortamda Duhok'tan gelen heyet Diyarbakır'da bir arkadaşımızla diyaloga geçiyor ve üstelik bu arkadaşımız Ronahi Yayınevinin editörü (kendi beyanına göre), arkadaşımız heyeti; kendisinin de üye olduğu Kürd Yazarlar Derneği'ne yönlendiriyor. Bunda garip bir durum yok ama dernek ve oluşturulan heyet telefon açmamıza ve meseleyi, bu konuda söyleyecek sözümüzün olduğunu söylememize rağmen Pasur Medya adına kimseyi çağırmadı. 

Gerekçe olarak da basılı medya şartını ileri sürdüler. Buna karşılık ilgili arkadaşa, ŞEWÇILA dergisinin sorumlu yazı işleri müdürü ve sahibi olduğumu, Pasur Medya Ltd'nin de müdürü olduğumu söyledim ve katılmak istediğimi veya temsilci göndermek istediğimi söyledim.

Arkadaş ipe un serercesine Roşan Lezgin Beyin zaten katıldığını söyleyince, Roşan Beyin bizi temsil etmeye salahiyetli olduğunu söyledim. Bu hem nezaketen söylenen hem de gerçeği ifade eden bir ifade olarak tarafımızdan dile getirildi. Aksine, Roşan Bey'in bizi temsil edemeyeceğini söyleseydim hem saygısızlık, hem arkadaşlık hukukuna aykırı bir durum olurdu. Kaldı ki maksadımız temsildir, şahsi bir beklentimiz yoktur. Roşan Bey de bu durumu hem ilgili arkadaştan hem de yazıhaneye geldiğinde bizden öğrenince kimseyi temsil gibi bir yükümlülüğünün ve amacının olmadığını, kendisi olarak Zazakiye emek vermiş bir şahsiyet ve yazar olarak katılmak istediğini söyledi. Hatta tepki olarak gerekirse bu toplantıya katılmayabileceğini de beyan etti.

Bu durumda geriye dönüp Roşan Bey'in bizi temsil etmek istemediğini söylemek ve başka bir isim önermek etik olamazdı. Bu durumda NEWEPEL, ŞEWÇILA, Pasur Medya'nın bu konferansta temsili sorunlu hale geldi ve bu başarı da Kürd Yazarlar Derneği'nin yöneticisi arkadaşa aittir.

Bu arada başka ilginç bir durum da yaşandı. İlgili arkadaşla konuşurken Kelhaamed ve Çağrı TV adına bir arkadaşın da konferansa katılması gerektiğini dile getirdim. Bu önerime karşı da tepki aldım. Oysa Kelhaamed dergisi Kurmanci ve Zazaki yayın yapan, trajı ve okur kitlesi hayli fazla olan bir dergi. Keza Çağrı TV de öyle. Böylesi durumlarda bu benzeri yayın organlarının Hizbullah Cemaatine yakınlığı ve bu arada benim de onlar için lobi yapan biri gibi algılanmam muhataplar nezdinde kaçınılmazdır. Bunu bilerek yani hesaplayarak yapıyorum, kastım Kürdlerin yakınlaşması, Kürdi ve Kürdistani zeminin sadece bir kesim tarafından işgal edilmesini önlemektir. Zaten Pasur Medya da bu sorumlulukla hareket eden ve Kuzey Kürdistan'ın hem yüz akı hem de tarafsızlığıyla takdir edilen bir medya grubudur.

Oysa Kelhaamed adına önerdiğim arkadaş Türkiye'de Kürdistan Konferansı Delegesi yani onların nazarında da akredite olması gereken bir şahsiyet. Bendeniz de öyle. Katılımcıların listesine baktığımda onlar adına sevindim, ancak bu durumda Pasur Medya ve benzeri kurumların eksikliğini düşündüğümde de eksiklik olduğunu müşahede ettim. Bizim şahsi bir talebimiz veya sorunumuz yok, ama halkımızın ihtiyacı vardır, bu ihtiyacı da ancak tüm tarafların temsil edildiği bir oluşum çözebilir.

Ancak, malum zihniyet Kürdi ve Kürdistanî zemini tekeline aldığı, kimin Kürdistanî olduğuna kendisi karar verdiği için yıllardır Kürdler arası birlik oluşmadığı gibi, yol da alınamamaktadır. En bariz örneği de Türkiye Gazeteciler Cemiyetine bağlı Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'in bu konferansa çağrılması, Pasur Medya'nın çağrılmamış olmasıdır. Çünkü onlar Güneydoğu diyor, biz ise Kuzey Kürdistan diyoruz.  Onlar Kuzey Irak diyor, biz ise Güney Kürdistan, onlar rahmet eden gençlerimiz için terörist diye yazıyor, biz ise militan, savaşçı, onlar hayatını kaybeden asker ve polis için şehit diyor biz ise nötr bir ifade ile öldü diyoruz. Ve biz Kürdistan medyası olarak akredite olamıyorken, bu ve benzeri kurumlarda çalışanlar konferansın onur konukları oluyor. Bilmelisiniz ki bu olanlar Apocu zihniyet sayesinde oluyor. Apocu zihniyet böyle bir şeydir.

*Sıdkı ZİLAN

Kaynak:http://www.haberdiyarbakir.com/news_detail.php?id=47901

Editör: Haber Merkezi