Geçen hafta, ABD'li yetkililerin açıklamaları ve ekonomik verilerin yavaşlamaya işaret etmesiyle piyasalarda olumlu bir hava hâkimdi. Bu hafta ise yatırımcılar, ABD'de açıklanacak enflasyon verileri ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarına odaklanacak.

Siyasi gündemin yoğunlaştığı bu dönemde, makroekonomik verilerin piyasalardaki olumlu etkisi varlık fiyatlarına yansımış durumda. Analistler, Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarının ve ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin, Fed'in gelecekteki politikalarına ilişkin ipuçları verebileceğini belirtiyor.

Geçen hafta açıklanan ABD verileri, Fed'in eylülde faiz indirimine gitme olasılığını artırdı. Tarım dışı istihdam haziranda 206 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşirken işsizlik oranı yüzde 4'ten yüzde 4,1'e yükseldi. Nisan ve mayıs ayı istihdam verileri ise aşağı yönlü revize edildi. Ortalama saatlik kazançlar yüzde 0,3 artarak beklentiler dahilinde gerçekleşti.

Analistler, haziran ayında istihdamın artmasına rağmen önceki aylardaki revizyonların ve kazançlardaki artış hızının yavaşlamasının, ABD iş gücü piyasasında yumuşama işareti olduğunu ifade etti. Özel sektör istihdamı da haziranda 150 bin kişiyle beklentilerin altında kaldı.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 238 bine ulaştı ve JOLTS açık iş sayısı mayısta 8 milyon 140 bine çıkarak beklentileri aştı. ISM hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise haziranda 48,8'e düşerek hizmet sektöründeki daralmayı gösterdi. Sanayi sektörünün performansını yansıtan fabrika siparişleri de mayısta yüzde 0,5 azaldı.

Bu veriler, Fed'in faiz indirimi için elini güçlendirebileceğine dair beklentileri artırdı. Fed'in son toplantı tutanakları ise enflasyonun yavaşladığına dair daha fazla kanıt beklediklerini gösterdi.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Powell, dezenflasyonist eğilimlerin yeniden başladığını belirterek, "Enflasyonu hedefimize düşürmede oldukça ilerleme kaydettik." dedi. Ancak, para politikasını gevşetmeden önce daha fazla veri görmek istediklerini vurguladı.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ekonomide zayıflama işaretleri gördüğünü ve iş gücü piyasasını zorlamadan enflasyonu düşürmeyi hedeflediklerini söyledi. Fed'in yayımladığı yarı yıllık Para Politikası Raporu'nda, enflasyonun belirgin şekilde azaldığı, ancak yüzde 2'lik hedefin üzerinde kalmaya devam ettiği belirtildi.

Bu gelişmelerle, Fed'in eylülde yüzde 77 ihtimalle 25 baz puanlık faiz indirimi yapması bekleniyor. ABD'de yaklaşan seçimlerle ilgili gelişmeler de yakından takip ediliyor. Demokrat Parti valileri, Başkan Joe Biden'ın başkanlık için uygun olduğunu belirterek, Biden'a destek verdi.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta yüzde 4,28'e gerilerken, altının ons fiyatı yüzde 2,8 artışla 2 bin 392 dolara çıktı. Dolar endeksi ise haftayı 104,9 seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, Atlantik'te kasırga sezonu endişeleriyle yüzde 1,9 yükselerek 86,5 dolara ulaştı.

Muhabir: Murat Tanrıkulu