ANA SAYFAYA DÖNMANŞETLER Haber Tarihi: 17 Aralık 2011 Cumartesi Saat 21:04PAYLAŞ  Meclis'te Hadis Tartışması
Meclis'teki bütçe görüşmelerinde AK Partili Nebi Bozkurt'un okuduğu hadis tartışmaya yol açtı.
 AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, Meclis'teki bütçe görüşmelerinde okuduğu "Bu depremler muttakiler için bir nasihat, müminler için bir rahmet, kafirler için bir azaptır" hadisini, Bdp'li milletvekilleri için özellikle okuduğunu belirtmesi üzerine tartışma yaşandı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin bakan yardımcılıkları ile ilgili sorularını yanıtladı. Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"Bakan yardımcılıkları birilerine iş bulmak için kurulmadı. Birçok talep geliyor. Milletvekillerinden illerden gelen taleplerin değerlendirilmesi gibi bir fonksiyon görüyorlar. Bakan yardımcılarının net maaşı KHK ile belirlendi, 9 bin 500 liradır. Henüz atanmayan bakan yardımcısı var. Maliye Bakanlığı'nın bakan yardımcısı da atanmadı. Burada hepsi atansa da alınacak taşıt sayısı 26'yı geçmez. 43 bin liraya taşıt kiralandığı bilgisi bizde yok. İletirseniz bakalım, düzeltelim. Yeni bir taşıt kanunu tasarısı hazırladık. Kamu kurum ve kuruluşlarından görüş alıyoruz. Netleşince getireceğiz."

SAĞLIKTA KATKI PAYI

Bakan Şimşek, sağlıktaki katılım paylarıyla ilgili eleştirilere de yanıt verdi. Kişi başına muayene sayısında Türkiye'nin Avrupa'yı geçecek duruma geldiğini belirten Bakan Şimşek, ülke kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çekerek, Fuzuli şeyler varsa bunların talep yönetimi ile yoluna sokulmaya çalışıldığını söyledi. Hizmetin önemli olduğunu belirten Bakan Şimşek, hizmetin belli bir kalitede sürdürebilir şekilde verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"DOĞALGAZDA KAR ETMİYORUZ"

Doğalgazı yaklaşık 450 dolara mal ettiklerini belirten Bakan Şimşek, bunun TL karşılığının 800 liranın üzerinde olmasına rağmen doğalgazı 580 liraya sattıklarını söyledi. Şimşek, "Aslında devlet ithal ettiği doğalgazı 800 liraya alıyor, 600 liranın altında satıyor ve ciddi bir şekilde doğalgaz satışından dolayı devlet kar elde etmiyor, zarar ediyor. Burada aslında devlet vatandaşın bir sürü yükünü üstüne alıyor" dedi.

"ALEVİ KÖYLERİNE HİZMET GİTMİYOR" İDDİASI

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Bakan Şimşek'e "Alevi köylerine hizmet gitmiyor" diye sordu. Bakan Şimşek,bunun doğru olmadığını belirterek 2005 yılından bu yana Tunceli'ye Köydes kapsamında 95.7 milyon lira para gönderildiğini, bu paranın köylerin alt yapısı için harcandığını söyledi.

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERE Rusya ÖRNEĞİ

Atanamayan öğretmenlerle ilgili soru üzerine Bakan Şimşek, 2003 yılından bu yana 301 bin öğretmen atadıklarını, 169 bin derslik yaptıklarını belirterek, "Önümüzdeki yıllarda da ihtiyaçlara göre öğretmen atamaya devam edeceğiz. Rusya gibi yüzbinlerce memurun işten çıkartıldığı ülkeler var. Türkiye'de ihtiyaç ölçüsünde memur alınmaya devam ediliyor" dedi.

Muhtarların durumlarıyla ilgili eleştiriler üzerine Bakan Şimşek 2002 Aralık'ta 97 lira maaş alan muhtarların en düşük prim 87 lira prim ödediğini, bugün ise 384 lira maaş alırken 280 lira prim ödediklerini belirterek, "Yeterli değil, durumları iyileştirilmeli, ama hiçbir şey yapılmamış gibi yaklaşım içine girilmesi doğru değil" dedi.

HADİS TARTIŞMASI

Bütçe görüşmelerinde AKP Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, konuşma yaparken, Meclis kürsüsünde sık sık hadisler okunduğunu belirterek "Hazreti Peygamber, 'Ümmetimin başına bir takım depremler gelir, bu depremlerde 10 bin, 20 bin, 30 bin kişi ölür. Bu depremler muttakiler için bir nasihat, müminler için bir rahmet, kafirler için bir azaptır' diyor" dedi.

Bozkurt, bu hadisi okurken bunu özellikle Bdp'li arkadaşlara söylediğini vurguladı. Bozkurt'un sözlerine Bdp Milletvekili Sırrı Sakık, tepki gösterdi. Bunun üzerine yerinden söz alan Bozkurt, "Üç şık söyledim, neden sonuncusunu kabul ediyorsunuz" diyerek kendini savundu. Bozkurt, "Allah'a inanıyorsan neyi kast ediyorsan onu söyle" sözleri üzerine hadisin anlamıyla ilgili açıklama yaptı.

Daha önce Bdp İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in hadis okuduğunu belirten Bozkurt, ilahiyatçı olduğunu hatırlatarak, "Ben okuyunca anormal oluyor. İnsaf edin. Maksadını aşmışsa çekinilecek bir şey yok. Son şıkı kast ederek size öyle okumadım. Asla sizi kast etmedik" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Bozkurt'un konuşmasında "Peygamberi herkes kullanıyor" dediğini belirterek o ifadedeki "kullanma" sözünün düzeltilmesini istedi. Bozkurt bunun üzerine "Peygamberin hadislerini kullanma" olarak sözlerini düzeltti.

 

Editör: Haber Merkezi