Kadir Gecesi'nin fazileti Kadir Suresi'nde şu şekilde ifade edilir: "Şüphesiz biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." (Kadir Suresi 1-5)

Kadir Gecesi'nde yapılması gerekenler:

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nde, namaz borcu olanların kaza namazı kılması tavsiye edilir.

Kur’an-ı Kerîm okunmalı, tevbe ve istiğfar edilmeli, salat u selam getirilmeli, hamd ve şükür edilmeli, Allah sıkça zikredilmeli, sadaka verilmelidir.

Özellikle Ramazan'ın son 10 günü, Kadir Gecesi'ni aramak üzere niyet edilirse, Kadir Gecesi'ne rastlanmış olunur.

Hz. Aişe'den (Radıyallahu Anhâ) rivayet edildiğine göre, Hz. Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem), Ramazan'da diğer aylardan daha fazla ibadet ederdi ve Ramazan'ın son on gününde de diğer günlerden daha fazla ibadet ederdi.

Hz. Aişe, "Ey Allah'ın Resulü! Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu bilirsem, nasıl dua etmeliyim?" diye sorduğunda, Hz. Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem) şöyle dua etmesini öğretti: "Ey Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!" (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5.)"

Hadislerden Öğütler:

Hz. Aişe'den (radıyallahu anhâ) rivayet edildiğine göre; Resulullah (Salallahu Aleyhi Vesellem) Ramazan'ın son 10 gününde diğer aylardan daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ'tikâf 8)

Yine Hz. Aişe'den (radıyallahu anhâ) rivayet edilen bir hadiste; "Ey Allah'ın Resulü! Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?" diye sorduğumda; "Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!" diye dua et." buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84)

Kaynak: (İLKHA)