Modern tıbbın kanser tedavisinde beslenmenin önemine vurgu yaptığını ifade eden Uzmanlar, günümüzde rafine gıdaların aşırı tüketiminin obezitenin yaygınlaşmasına neden olduğunu dile getiriyor.

Uzmanlar, kanser hücrelerinin normal hücrelere göre daha fazla glukoza ihtiyaç duyduğunu ve bu nedenle şekerin kanser hücrelerinin çoğalmasını teşvik ettiğini açıkladı.

Daha fazla glukoza ihtiyaç duyuyorlar

Uzmanlara göre, kanser hücrelerinin aşırı glukoz tüketimi, kemoterapinin etkinliğini azaltabilir. Kanser hücreleri, glukozu enerjiye dönüştürmek için laktik asit üretirler ve bu asit ortamı kemoterapi ilaçlarının etkisini azaltabilir.

Bu nedenle uzmanlar, karbonhidrat alımının kısıtlanmasının önemli olduğunu belirten Uzmanlar, kanser tedavisi gören hastalara "ketogenik diyet" önerildiğini aktardı.

Bu diyette, glukoz ve karbonhidrat yerine sağlıklı yağ ve protein alımının arttırıldığını ifade ediyorlar.

Kemoterapiden daha iyi sonuçlar alınıyor

Uzmanlar, bazı akademik araştırmalarda açlık durumunun kanser tedavisi sürecini olumlu etkilediğinin gözlemlendiğini paylaşarak, aç bırakılan kanser hastalarında kemoterapiden daha iyi sonuçlar alındığının belirlendiğini söylüyor.

Ancak, Ramazan ayında oruç tutmak isteyen kanser hastalarının mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kanserin türü, evresi ve tedavi sürecine göre farklı tavsiyelerde bulunabileceklerini belirtiyor.

Muhabir: İrfan Gültekin