2018 yılı üretim sezonu içerisinde ilçemizde pamuk üretimi yapan çiftçilere ve çırçır fabrikalarına yönelik kaymakamlık toplantı salonunda pamuk hastalıkları ve pamuk Defolyant (Pamuk açtırıcı ve yaprak döktürücü) ilaçlaması için ve pamuk hasat makinaları biçme sorunları ele alındı.
Pamuk tarımında Defolyant  'Yaprak döktürücü ve koza açtırıcı' kimyasalların kullanımı ve doğru uygulamaları konusunda düzenlenen eğitim toplantısına Diyarbakır İl Tarım müdürü Mustafa Ertan Atalar, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) Müdürü Mehdi Sümerli, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr Sema Başbağ, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Endüstri ve Süs Bitkileri Biyolojik Mücadele Bölüm Başkanı Sedat Eren,   İlçe Tarım Müdürü Remzi Çekiç, Bismil Pamukçular Derneği Başkanı Hasan Vural, İlçe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Arslan, Çırçır fabrika sahipleri ve pamuk üreticisi katıldı.
Bilgilendirme toplantısında konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, katılımcılara zamanında ve doğru mücadelenin önemini, erken veya geç yapılan mücadelenin olumsuz sonuçları, seçilecek kimyasal ilaçlarda etken maddenin önemi ve tekrarlama sayıları ilgi bilgiler verdi.

305-001.jpg

Anız yakan çiftçi geleceğini de yakıyor
Atalar, “Özellik Bismil’de anız yangınlarıyla ilgi büyük sıkıntılar yaşadıkları belirtilerek çiftçilerimiz burada uyarıyoruz. Anız yangınları hem hukuksal problemlere hem de toprağın verimsizleşmesine neden oluyor dedi.

01-112.jpg

İlaçlama zamanının doğru belirlenmesi son derece önemli
Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Endüstri ve Süs Bitkileri Biyolojik Mücadele Bölüm Başkanı Sedat Eren, "Pamukta verim ve kaliteyi arttırmanın, üretim maliyetini düşürmenin önemli aşamalarından birisi hasat sürecidir. Bugünlerde hasat hazırlıkları yavaş yavaş başlamaktadır. Pamukta makineli hasat yapılacak alanlarda kullanılması gereken yaprak döktürücü ve koza açtırıcı kimyasalların kullanımı önem taşımaktadır. Bu konuda yapılması gereken; uygun bir kimyasal seçimi yapılmalı ve doğru zamanda kullanılmasıdır. Yaprak döktürücü veya koza açtırıcı kimyasalların herhangi bir şekilde verim ve kalite kaybına yol açmaması için uygulama zamanının doğru belirlenmesi son derece önemlidir dedi.

Verim İyi Ama Kalite Düşük

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Başbağ ise pamuğun son 2 yılda ilerleme kaydettiğini ve hak ettiği değere gelmeye başladığını belirtti.
Başbağ, ülkedeki pamuk veriminin iyi olduğunu ancak ürün kalitesinde aynı şeyin söylenemeyeceğini ifade ederek, "İlimiz gerek pamuk tarımı, gerekse sanayisi açısında iyi bir potansiyelde. Bu potansiyeli çok iyi değerlendirmemiz lazım." dedi.

02-156.jpg

Çiftçiler Sahada Ziraat Mühendisi Görmek İstiyor
Yapılan bilgilendirme toplantısında söz alan çiftçiler H. Maruf Yüksel, Bismil İlçe Tarım Müdürlüğünde bulunan Ziraat Mühendislerinin klimalı ortamda değil sahada olmasını istedikleri belerten Yüksel, tarlalarda  ekilen ürünlerimizde  meydana gelebilecek hastalıklar nedeniyle ürün kaybına neden olmaması için alınması gereken önlemler için çiftçileri bilgilendirsinler talebinde bulundu.

301.jpg03-127.jpg30-012.jpg2006.jpg
 

Editör: Haber Merkezi