Bismil ilçesinde çiftçilerinin büyük çoğunluğunun ektiği pamuk ile ilgili açıklamalarda bulunan Bismil İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remzi Çekiç, pamuğun ülke için çok önem teşkil ettiğini belirtti.

Pamuğun önemi hakkında konuşan Çekiç, ilçenin Diyarbakır’ın tarımsal ekilişinin yüzde 25’ine tekâmül ettiğini belirterek, “6 buçuk milyon dekar alanda ekilişi olan Diyarbakır ilimizin pamuk ekilişi en çok Bismil ilçemizde mevcuttur. Diyarbakır'da arazilerin  yüzde 30’a yakın kısmı sulu arazilerdir. Bu sulu alanlarda stratejik ürün olan pamuk bölgemiz ve ülkemiz için büyük önem teşkil ediyor. Pamuk bu bölgede çok yoğundur ve yüksektir. Bu yıl ise yağışların fazla oluşu nedeniyle yüzde 100’ün üstünde rekoltede bir artış bekliyoruz.” dedi.

Pamuk alanlarında yaptıkları çalışmalarla başarılı bir pamuk sezonu geçireceklerini tahmin ettiklerini vurgulayan Çekiç, “Bismil İlçesinde 267 bin dönüm alanda pamuk ekilişimizin olduğu düşünüldüğünde ülkemiz için büyük ölçüde önem teşkil eden pamuğun önemini bir kez daha anlamış bulunmaktayız. İlçemizde üretilmekte olan pamuklar burada bulunan çırçır fabrikalarında temizlenip Maraş, İstanbul, İzmir, Mersin’e ve çeşitli yerlere iplik fabrikalarına gönderiliyor.” ifadelerini kullandı.

“Çiftçilerin borcu bir yıl süreyle ertelenecek”

Son olarak yaşanan doğa olaylarından dolayı zarar gören çiftçilerin borçlarının bir yıl erteleneceğini kaydeden Çekiç, şunları söyledi: “Mart ayında bir kuraklık, daha sonra nisan ve mayıs aylarında iki kez oluşan sel ve dolu nedeniyle bazı tarım alanları zarar gördü. Zarar gören ekili alanlarımız için Bakanlığımız Diyarbakır’ı affet bölgesi ilan etti. Bununla ilgili 12’nci ayın 31’ine kadar zarar gören çiftçilerimiz, üreticilerimiz İlçe Tarım Orman Müdürlüğümüze müracaat ettikleri takdirde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatife olan borçları bir yıl süreyle ertelenecektir. Bizde bununla ilgili hasar gören çiftçilere ulaştık. Şu ana kadar 200’e yakın müracaat aldık, bunları inceleyip yüzde 30’un üzerinde hasar gören çiftçilerimizin borçlarını bir yıl erteleyeceğiz.”

"Pamuk, stratejik ürün ilan edilmeli"

Türkiye’nin ana sektörlerinden biri olan tekstilin önemli hammaddesinin pamuk olduğunu belirten Bismil Mega Çırçır Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çelebi, pamuğun stratejik ürün ilan edilmesi ve desteklemelerinde buna göre verilmesi gerektiği söyledi.

Bismil ilçesinin birinci sınıf arazisine sahip olduğunu dile getiren Çelebi, “Bismil’de bir milyon 500 bin dönüme yakın birinci sınıf arazi bulunmaktadır. Çırçır fabrikalarının modernizasyon yatırımlarının öncelikli destekleme alanlarından birisi olmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Bismil'de 22 yıldır Çırçır Makinesi operatörlüğü yapan Mehmet Sait Baran, Bismil ilçesinde çırçır fabrika sayısı çoğaldığını ifade ederek, Çırçır operatörlüğü yanında Komple Çırçır Tesisi kuruyoruz. Çırçır tesisi her yıl Ocak 
başlar. temmuz ayına kadar devam eder. Çırçır üretimin en önemli özelliği hepsi yerli malı olmasıdır. dedi. 

Çırçır fabrikasının çalışma şeklini anlatan Baran, Depoya gelen pamuk aspiratör ve borular vasıtasıyla çırçır salonunda bulunan kondesaya gelir. Kurutma makinesinde geçer, sonra 1 ve 2. ünite temizleme makinesinden geçtikten sonra pamuk helezonlar yardımıyla çırçırın üstündeki otomatik yediriciye iletilir. Depoda karşılıklı iki veya dört sıra halinde bulunan çırçır makinasında çekirdekler ayrılır. Alt helezon vasıtasıyla çekirdek salonuna gönderilir. Makinanın önünden çıkan temiz pamuk yürüyen banta dökülür ve son temizleme makinesine girer. Buradan çıkan pamuklar bant yardımıyla pamuk balya presine sevk edilir. Burada 200-220 Kg’lı balyalar meydana gelir. ve İç ve dış pazara satışa hazır hale gelir. dedi.
 

01-105.jpg

04-065.jpg

02-142.jpg

 

Editör: Haber Merkezi