Rossiya-1 kanalına verdiği röportajda Putin, Avrupa'nın Rusya'dan gelen enerji kaynaklarına ilişkin tutumunu eleştirdi. Sürekli Rusya'nın enerjiyi kısıtladığına dair eleştiriler yöneltildiğini belirten Putin, "Biz hiçbir şeyi kısıtlamıyoruz, her şeyi veriyoruz. En güvenilir ortak da Türkiye oldu. İşte, TürkAkım üzerinden sevkiyat yapılıyor." dedi.

Putin, Avrupa'nın Rus gazını alıp almayacağına kendilerinin karar vermesi gerektiğini ve ihtiyaçları varsa alabileceklerini, yoksa Rusya'nın da onlarsız idare edebileceğini söyledi.

Ukrayna Savaşı'na Dair Değerlendirmeler

Putin, Ukrayna savaşına ilişkin de konuştu. Minsk anlaşmalarının uygulanmadığını ve bu nedenle "özel askeri operasyonu" başlattıklarını söyledi.

Barış yöntemlerinden askeri yöntemlere geçtiklerini, ancak yine de çatışmaları barış yoluyla sonlandırmaya çalıştıklarını belirten Putin, İstanbul'da Ukrayna ile barış anlaşmasının maddeleri konusunda mutabakata vardıklarını ifade etti.

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson üzerinden sergilenen Batı'nın tutumunun farklı olsaydı savaşın 1,5 yıl önce bitebileceğini söyleyen Putin, "Bugün istiyorlar mı bilemiyorum. Biz diyaloğa açıyız." dedi.

Enerji Sektöründe Dönüşüm

Putin, Batılı ülkelerin Rus gazı almayı bırakarak Rus ekonomisine zarar vermeyi hedeflediğini, ancak bunun tersine işlediğini söyledi. Avrupa'daki imalat sanayinin ABD dahil diğer ülkelere kaydığını ve bunun geri dönüşü olmayan bir süreç olduğunu belirtti.

Putin, Rusya'nın doğal gaz ihracatında artık Avrupa yerine farklı güzergahları tercih ettiğini ve enerji kaynaklarını Rusya ekonomisi ve sanayisi için de kullanmaya başladıklarını söyledi.

"Avrupa'ya daha fazla gaz ihraç ettiğimiz dönemde daha fazla para kazandık." diyen Putin, "Ancak diğer taraftan enerji sektörüne ne kadar az bağımlı olursak o kadar iyi çünkü ekonominin enerji dışı kısmı eskisinden çok daha hızlı büyüyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: (AA)