1453: İstanbul'un fethinin ardından, Roma İmparatorluğu'nun en büyük kilisesi olan Ayasofya, fethin bir sembolü olarak camiye dönüştürüldü ve ilk Cuma Namazı Akşemseddin tarafından kıldırıldı. Bu durum, Avrupa Hristiyan dünyasında yüzyıllarca öfke ve nefret uyandırdı. Hatta Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra bile, ilk taleplerden biri Ayasofya'nın tekrar kiliseye çevrilmesi oldu. Sonuç olarak, Ayasofya Camii ibadete kapatıldı ve müze olarak ziyarete açıldı. Ziyaretçilerin büyük çoğunluğunu ise Avrupalı turistler oluşturmaktadır.

1930: Resmi ve özel tüm kurumlarda Arap alfabesinin kullanımı yasaklandı.

1946: Varto'da meydana gelen depremde 833 kişi hayatını kaybetti.

1952: Berlin, bir kısmı Doğu Almanya'da diğeri Batı Almanya'da kalmak üzere ikiye bölündü.

1981: Milli Güvenlik Konseyi tarafından yayınlanan bir bildiri ile siyasi partilerin eski yöneticilerinin demeç vermeleri ve yazı yazmaları yasaklandı. Aynı bildiri ile eski politikacıları övmek, yermek ve eleştirmek de yasaklandı.

1985: 21 yıllık kazıların ardından, Diyarbakır Ergani yakınlarında, yaklaşık 9 bin yıl öncesine ait insan kafatası bulunan bir yapı ortaya çıkarıldı.

2005: 79 yıldır yürürlükte olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5237 sayılı TCK ile değiştirildi.

2014: Suriye'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın liderlerinden Prof. Dr. Münir Muhammed Gadban vefat etti.

2020: HÜDA PAR Siirt İlçe Başkanı Recep Işıktaş, COVID-19 tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Işıktaş, ailesi ve sevenlerinin üzüntüsü ile toprağa verildi.

2020: Türkiye, koronavirüs ile mücadelede kademeli normalleşmeye geçti. "Yeni Normal" olarak adlandırılan bu dönemde birçok alandaki kısıtlamalar kaldırıldı. Salgın döneminde getirilen şehirlerarası seyahat kısıtlaması da 1 Haziran'da sona erdi. Yasağın kalkmasıyla birlikte Türkiye'nin birçok ilinde otogarlarda yoğunluk oluştu ve yollarda trafik sıkışıklığı yaşandı.

Kaynak: (Haber Merkezi)