1926: Uzun süredir çözüme kavuşturulamayan ve Türkiye'nin bu konuda ilerleyemediği Musul ve Kerkük sorunu için bir antlaşma imzalandı. Zorunlu olarak imzalanan bu antlaşmayla Türkiye, şartları kabul etmek zorunda kaldı. 5 Haziran 1926'da da Ankara Antlaşması imzalanarak Musul ve Kerkük diye bilinen tüm Kuzey Irak Bölgeleri, İngilizlere bırakıldı.

1950: Demokrat Parti'nin 14 Mayıs'taki seçimlerden zafer kazanmasıyla Adnan Menderes Başbakan, Celal Bayar ise Cumhurbaşkanı oldu. Bayar, Türkiye Cumhuriyeti'nin 3. Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

1960: Harp Okulu öğrencileri hükümete karşı sessiz bir protesto yürüyüşü düzenledi.

1963: Harp Okulu Komutanı Talat Aydemir, Anayasa'da önerilen reformların gerçekleşmediğini gerekçe göstererek ikinci bir darbe girişimi gerçekleştirdi ancak başarısız oldu.

1971: Anayasa Mahkemesi, Necmettin Erbakan'ın kurduğu Milli Nizam Partisi'ni laiklik ilkelerine ve Atatürk devrimlerine aykırı olduğu gerekçesiyle kapattı.

1991: Hindistan Başbakanı Rajiv Gandhi suikasta kurban gitti.

1994: Hac sırasında şeytan taşlama sırasında izdiham yaşandı. Bu izdihamda 7'si Türk olmak üzere 185 hacı hayatını kaybetti.

1996: Selçuk Parsadan'ın, 5,5 milyar lira dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla Balıkesir'de yakalandığı haberi kamuoyuna duyuruldu.

1997: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Refah Partisi'nin Anayasa'nın laiklik ilkesine aykırı eylemler gerçekleştirdiği gerekçesiyle kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı.

2004: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa değişikliğini onayladı ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) kaldırıldı.

2016: Mardin'in Bağlıca Köyü'nde PKK'lılar tarafından katledilen eski muhtar Kazım Kavak, Kürtçe ağıtlarla toprağa verildi.

2018: Gazze ve Kudüs gündemiyle İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne 56 ülkeden temsilci katıldı. Zirvede Filistin'e barış gücü gönderilmesi ve ABD'yi elçiliğini Kudüs'e taşıyacak ülkelere yaptırım uygulanması gibi kararlar alındı.

2020: Keşmir davasının liderlerinden Muhammed Eşref Sehrai'nin oğlu Cüneyd Sehrai ve yardımcısı, işgalci Hint askerleriyle çatışmada şehit oldu.

Kaynak: (Haber Merkezi)