Aydın, kurduğu sistemi şöyle anlattı:

"Daha önce salma sulama dediğimiz sistemle sulanıyordu. Bu sistemle gerçekten çok fazla su harcanıyordu. Damlama su sistemiyle birlikte ihtiyaç kadar sulanmaya başlandı. Bir otomasyon sistemi var. Belirli günleri saatleri siz nasıl isterseniz pamuğun ihtiyacına göre ben belirliyorum makine yapıyor. Dedi.

BİSMİL’DE ÖRNEK OLDU

Pamuk çiftçiliği yapan Kemal Aydın, suyun öneminin her geçen gün arttığı şu günlerde yaptığı sulama yatırımı ile örnek oldu.

2.jpg

DAMLA SULAMA İLE GÜBRELEME KOLAYLIĞI

Damla Sulama sistemi, bitki gelişim dönemine göre tam olarak gerekli olan miktarlarda sulama ve gübreleme yapmak için size imkân ve esneklik sağladığını ifade eden, Ziraat mühendisi Hamdin Çalın, Pamukta gübreleme damlama sisteminde %30 tasarruf sağlanıyor. Damlama sulama ile aksam gelişimi ve verim üretimini dengelemek için stres seviyesini kontrol edebilir, doğru sulama programı ile zamanında hasat yapabilirsiniz. Dedi.

Çalın, Pamuk bitkisinin verimi 60 günlük periyodlarda birikmektedir. Ortamın nem düzeyinin düşük tutulması (özellikle ilk açılma başladığında) önemlidir ve lif kalitesini olumlu etkiler. Bitki yüzeyini değil, sadece bitki köklerini sulayarak, ortamdaki rutubet sorununu ortadan kaldırabilir Dedi.

Bu yıl 5 bin dönüm pamuk ekimi yaptığını ifade eden Aydın, Damlama sulama sisteminde suyumuz azdı. Suyumuz ancak 2000 dönüme yetiyordu. Aynı suyla damlama sayesinde 5000 dönüm Pamuk sulanabiliyoruz.

Sur ilçesine bağlı Kaya Yolu köyünde çiftçi Kemal Aydın, Damlama sulamada Gübreleme kolaylığı var. Gübreyi 3-4 sefer atabiliyoruz. İlaçlama kolaylığı var. En önemlisi su tasarrufu sağlanıyor. Toprak erozyona uğramıyor. Su tasarrufu olunca elektrikte %100 az harcama gidiyor. İşçilikte de kazanıyoruz. Yaptığım hesaplamalara göre vahşi sulamaya göre, dönüm başı 2 bin 500 TL daha fazla kazanmış oluyoruz. Damlama sulamada Traktör daha az tarlaya girmiş oluyor. Bu sefer yakıttan da kazanıyorsunuz. Dedi.

1.jpg

PROJE KURAKLIKLA MÜCADELE VE TOPRAK VERİMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Netafim Bismil bayii Lütfü Tekin, Damlama sulama sisteminde enerji ve su tasarrufu sağlayan sistemin yaygınlaşması için çalıştıklarını ifade ederek şu açıklamalarda bulundu: Dicle suyu ile sulayan bir çiftçi 400 dönüme 1 filtre gerekirken, Sondaj kuyularda su temiz olduğu için 1000 dönüme 1 adet filtre yeterli olmaktadır. Kurulacak damlama sulama sistemiyle ilgili geçirdiğimiz aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz; Proje öncesi hazırlık aşaması, Proje dizayn aşaması, Montaj aşaması ve Sistemin çalıştırılarak kontrollerinin yapılması, Sistem kurulumu sonrası destek aşaması olmak üzere 4 aşamadan olduğunu ifade etti.

lutfu-tekin.jpg

7.jpg3.jpg

​​​​​​​6.jpg

​​​​​​​5.jpg

4.jpg

Editör: Haber Merkezi