Trafik sigortasında prim artışları aylık olarak belirleniyor. 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak artış oranı yüzde 3,5 olarak belirlendi. Peki, trafik sigortasında iyi sürücü ve kötü sürücü arasındaki fark ne kadar? Ortalama bir hususi otomobil için ne kadar ödeme yapılıyor? Son dönemde kasko fiyatlarında düşüş yaşanırken, haziran ayının kasko yaptırmak için ideal zaman olup olmadığı merak ediliyor.

Konuyla ilgili detayları Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Bağcı, şu ifadeleri kullandı:

“Trafik sigortası prim artışları maliyet endeksine göre belirlenecek. Araç ve parça fiyatlarındaki artışlar, onarım maliyetleri göz önüne alınarak TÜİK verileri baz alınacak ve fiyat artışları buna göre hesaplanacak.”

Haziran ve Temmuz Aylarında Yüzde 3,5 Artış

Bağcı, haziran ayında yüzde 3,5’lik bir artış yapıldığını, temmuz ayında da aynı oranın belirlendiğini belirtti. Ancak bu artış oranlarına sigorta şirketlerinden ciddi itirazlar geliyor. Şirketler, sadece enflasyonun yüzde 75 olduğunu ve yüzde 3,5’lik artışın düşük kaldığını, yüzde 140 oranında zarar ettiklerini ifade ediyorlar.

Kötü Sürücülere Sigorta Yapılmak İstenmiyor

Sigorta şirketleri, yılda 3’ten fazla kaza yapan kötü sürücülere sigorta yapmaktan kaçınıyor. Şu anda 22 milyon sürücü hiç kaza yapmamışken, yaklaşık 1,2 milyon sürücü bir veya daha fazla hasar yapmış durumda. İyi sürücüler, kötü sürücülerin primlerini ödediklerinden şikayetçi ve bu durumun değişmesini istiyor. Sigorta şirketleri ise trafik sigortası primlerinin serbest tarifeye geçilmesi gerektiğini, böylece kötü sürücülerden daha fazla prim alarak iyi sürücülere indirim yapılabileceğini savunuyor.

Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu olarak iyi sürücülere taban fiyat getirilmesini ve kötü sürücüler için tavanın biraz daha yükseltilmesini destekliyoruz. Serbest tarifeye karşıyız. Ülkemizde kaza oranlarının düşürülmesi gerekiyor. Avrupa’da trafik kazası sayısı bizdekiyle aynı ancak ölüm oranı 3 kat daha fazla. Kazayı önleyici tedbirler artırılmadan fiyat serbestisi piyasada sorun yaratabilir.

İyi Sürücü ile Kötü Sürücü Arasında 7 Kat Fark Var

Şu anda iyi sürücüler, 5 yıldan fazla kaza yapmadıklarında yüzde 50 indirim alıyor. Kötü sürücüler ise her yıl kaza yaptıkça yüzde 100, yüzde 150 ve üçüncü yıl sonrası yüzde 200 sür prim ödüyor. İyi sürücü ile kötü sürücü arasında 7 kat fark bulunuyor.

Ortalama Bir Araç Ne Ödüyor?

Şu anda ortalama bir hususi otomobil sahibi, 4. kademeden ilk kez sigorta yaptırıyorsa 9560 TL trafik sigortası bedeli ödüyor. İlk kez sigorta yaptıracak bir elektrikli araç sahibinin ödeyeceği trafik sigortası bedeli ise ortalama 8604 TL civarında.

Kaynak: (Haber Merkezi)