26 Ocak'ta ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye resmi bildirimi göndermesiyle başlayan süreç dün itibarıyla tamamlandı. Bu süre zarfında sadece Kentucky Senatörü Rand Paul'ün satışa itiraz ettiği bildirildi. Paul'ün sunduğu tasarı Senato Dış İlişkiler Komitesine havale edildiyse de komite tarafından herhangi bir işlem yapılmadı.

Böylece ABD yönetiminin resmi bildiriminin ardından Kongredeki 15 günlük süre sona ermiş oldu. Bu, ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) uyarınca satışa ilişkin sürecin ilgili kurumlar arasında başlamasının önündeki engelin kalktığı anlamına geliyor.

AECA yasasına göre NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler içinse 30 günlük bir inceleme süresi öngörülüyor. Hem Senato hem de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komiteleri, 26 Ocak'ta yaptıkları açıklamalarla Türkiye'ye F-16 satışına onay verdiklerini duyurmuşlardı.

Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçak için modernizasyon kiti talep etmişti. Geçen yıl bazı Kongre üyelerinin F-16'ların satılmasını şarta bağlayan ek maddeleri ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.

Kaynak: (AA)