Orak, Türkiye topraklarının organik madde miktarının yüzde 1'e kadar düştüğünü ve bu durumun tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini dile getirdi. İklim değişikliğinin de bu sorunu derinleştirdiğini belirten Orak, "Toprağı iyileştirmek için baklagil yetiştirmeliyiz." dedi.

Baklagillerin köklerinde bulunan yumrucuk bakterileri sayesinde havadaki azotu toprağa kazandırdığını ve bu sayede toprağın organik madde miktarının arttığını ifade eden Orak, "Bakla, nohut, fasulye, mercimek, börülce ve acı bakla gibi baklagiller ekerek toprağı daha sağlıklı ve verimli hale getirebiliriz." diye konuştu.

Prof. Dr. Adnan Orak, baklagil yetiştirmenin toprak için birçok faydası olduğunu şu şekilde sıraladı:

  • Organik madde miktarını artırır.
  • Toprağın su tutma kapasitesini yükseltir.
  • Toprağı erozyona karşı korur.
  • Topraktaki besin elementlerinin dengesini sağlar.
  • Bitkisel üretimi artırır.
  • Kuraklığa karşı direnci artırır.

Orak, çiftçilere ekim nöbeti uygulamasıyla baklagilleri toprakla buluşturmalarını tavsiye ederek, "Toprağı iyileştirmek için baklagil yetiştirmek, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini ve gıda güvenliğini sağlayacaktır." dedi.

Editör: Basri Akaydın