Edinilen bilgilere göre, Bismil İlçesinde Bazı Kurumlar İhale duyurusu yapmadan, yandaşlarına İhale vermek için, 4734 sayılı Kamu İhale kanunun 22/D ve pazarlık üsülü ile ihale yapılmaktadır. Bu kurumlar kendileri biliyor.

Aslında ihaleler 19.ci madde Açık İhale usulüne göre yapılması gerekmektedir.

İhaleler, 4734 sayılı KİK’in 19 maddesine göre İhale yapılmamaktadır. Doğrudan Temin 22.ci maddesine göre yapılıyor. Çocukların gıda hakkı neden başkalarına peşkeş çekiliyor.

4734 SAYILI KİK’IN 19 CU MADDESİ AÇIK İHALE USULÜ TEMEL İHALE USULUDUR.

Kurumlar bütçelerinin %10’u kadar Doğrudan Temin ve Pazarlık yapılabilir. %10’dan fazlası ancak Açık İhale ile yapılır. Açık İhale ile yapılırsa Devlet bu duyuruyu Ekap aracılığıyla https://www.ihale.gov.tr/ adresinde yayınlanıyor. Tüm Türkiye’de şirketler bilgi sahibi oluyor. Bu sefer şeffaflık oluyor.

Yolsuzluk çeşitli biçimleriyle demokrasiye karşı büyük bir tehdit oluşturmakta ve vatandaşların kurumlara olan güvenini sarsmaktadır. Yolsuzluğun yaygın biçimde varoluşu vatandaşları, hükümetleri ve işletmeleri aynı şekilde etkilemekte ve bir yandan belirsizliği artırırken, diğer yandan da yeni yatırımların önünü kesmektedir.

Devlet ihalelerinin şeffaf ve rekabete dayalı bir süreç yerine,dostlara veya siyasi ahbaplara verilmesi veya “döner kapı” olgusu olarak bilinen, devlet memurlarının, görevdeyken kurum içinde elde ettikleri bilgilerden, özel sektör yüklenicisi için çalışmaya başladıklarında yararlanmaları, sözleşmelere yön vermeleri veya kendileri ya da dostları için başka fırsatlar yaratabilmeleri gibi çok çeşitli biçimlerde gerçekleşir.

Bunun önüne geçmesi için ihalelerin 4734 sayılı KİK’in 19. Maddesi Açık İhale usulüne göre yapılması önem arzetmektedir.

Editör: Haber Merkezi