Özlem Can, 15 yıldır Kulp ilçesinden temin ettiği ipek kozasını işleyip, ortaya estetik ürünler çıkarmak için çaba harcıyor. Can'ın yönlendirdiği kadın kursiyerlerle birlikte üretilen ürünler, Türkiye'nin farklı şehirlerinde evleri süslüyor.

Türkiye’nin yüzde 60'I Diyarbakır'da

Sanat atölyesinde doğal malzemeler kullanıldığını belirten Özlem Can, ipek kozasını organik boyalarla renklendirerek özgün dekoratif ürünler elde ettiklerini ifade etti. Eğitmen Can, “15 yıldır eğitmenlik yapıyorum. Ayrıca sanat atölyesi açtım. Türkiye’nin yüzde 60 ipek koza yetiştiriciliği Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yapılıyor. Ben de ilçede yetiştirilen kozalardan dekoratif el sanatları yapıyorum. Atölyemizde her türlü el sanatını yapma becerisine sahibiz. Kursiyerlerimizle evleri dekore edebilecek ürünler, iş yerlerini süsleyebilecek ürünler, gelinlerin kullanabileceği dekoratif ürünler gibi birçok el sanatını yapmaktayız. Yaptığımız ürünler tamamen doğal. Yüzde yüz ipek kozasını organik boyalarla boyayıp, tamamen kimyasal bir şey içermeyen dekoratif ürünler yapıyoruz” dedi.

A W151962 08

Hedef Uluslararası Pazarlar:

İpek kozasından üretilen ürünlerin uzun ömürlü olduğunu vurgulayan Can, "İpek kozaları son derece dayanıklıdır. Bu kozadan yapılan ürünler yıllarca bozulmadan kalabilir, kırılmaz, yırtılmaz, toz tutmaz. Bu bölgede ipek kozasından dekoratif ürün üreten tek kişi benim. Hedefimiz uluslararası alanda tanınmak. Güzellikleri sadece Türkiye'ye değil, tüm dünyaya ulaştırabilmek istiyoruz. Ayrıca işsiz olan herkesi atölyemize bekliyoruz" şeklinde konuştu.

A W151962 04

Eğitim ve İstihdam Fırsatı:

Ürünlerin yapım sürecinin zaman alıcı olduğunu dile getiren Can, "İpek kozasından yapılan ürünler arasında vazo çiçekleri gibi bazı tasarımların yapımı bir ay sürebiliyor. Ürettiğimiz ürünler tamamen kişiseldir. Bir defa yapılan bir ürünü tekrar üretmiyoruz. Örneğin, Diyarbakır'ın fethi 639 yılında gerçekleştiği için 639 adet kozayı kullanarak, 2022'de 1383. yıl dönümü anısına 1383 adet çiçekle Türk bayrağı tasarladık" dedi.

Kursiyer Emine Ataykaya da, 3 aydır eğitim aldığını belirterek, "Özlem hocamızın yönlendirmesiyle burada dekoratif el sanatları üzerinde çalışıyoruz. Tabii ki ipek kozalarını kullanarak bu ürünleri üretiyoruz. Bu sanatla uğraşmak, hem zamanı etkili kullanmamıza yardımcı oluyor hem de ruhsal sağlığımıza olumlu katkılarda bulunuyor" dedi.

A W151962 01

A W151962 03

A W151962 05

Kaynak: (İHA)