Yazı: Musa ÇELEBİ 

-----

Pamukta yaşanan son gelişmeleri Bugün Bismil’e bir çırçır sahibi oğlunun düğüne gelen Kahramanmaraş’ta etkili tekstilcilerden Nipaş yönetim kurulu üyesi İsmail Nohutlu ile konuştuk. 

Türkiye’de geçen sezon 2022-2023’te üretim ilk kez 1 milyon tonun üzerine çıktı. Türkiye 1 milyon 67 bin ton üretim yaparken ithalatı 1 milyon tonun altına, 936 bin tona geriledi. Yıllardır üretimde hedeflenen 1 milyon ton barajı aşıldı.

Pamuk’ta En büyük sorun belirsizlik

Nipaş Tekstil Yöneticisi Nohutlu, ile görüşmede  edinilen bilgileri ve izlenimleri özetle şöyle sırlayabiliriz:

Nipaş yönetim kurulu üyesi İsmail Nohutlu, açıklamasında; Pamukta en önemli sorun belirsizlik. Çiftçi, üretici, sanayici, ihracatçı önünü göremiyor. Yarın ne olacağını bilemiyor. Ürettikleri ürünün fiyatının ne olacağı belli değil. Eğer biz bilseydik, tekstilci olarak ona göre hareket edecektik. Diye konuştu. 

Tekstil sektörü Zor günler geçiriyor 

Kahramanmaraş’ta Nipaş tekstil sanayi A. Ş. yönetim kurulu üyesi İsmail Nohutlu, Bismil Haber gazetesine yaptığı açıklamada, 

Türk Tekstil sektörü dönemsel olarak zor günler geçiriyor, iplik sektörü de bundan payını almaktadır. Önümüzdeki süreçte sabırlı olarak, daha bereketli günler için çalışmaya devam ediyoruz. Dedi. 

Tekstilci olarak Bismil pamuğunun kaliteli olduğunu ve memnun olduğunu ifade eden Nipaş yöneticisi İsmail Nohutlu, ‘Diyarbakır-Bismil pamuğundan ve çırçırlarından ürettikleri pamuk kalitesi açısından memnunuz. Bu sezon da bu bölgeden pamuk tedariğine devam etmeyi düşünüyoruz. diye konuştu. 

I M G 6284

Bismil Haber, Çiftçilerle konuştu. 

Üçtepe’de pamuk çiftliği yapan bir kaç çiftçi ile yapılan görüşmede kısaca şu ifadeler edildi. 

I M G 6286

Bismil Çiftçisinin beklentisi Kütlü pamuk kg en az 30 TL beklentisi 

Bismil’de pamuk çiftçileri, pamuk üreticileri olarak fiyattan endişeliyiz. Üretim yapmak istiyoruz. Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilere vereceği destek ve uygulayacağı politikayı açıklaması gerekir. Pamuk üretiminin devam etmesi için nasıl bir politika uygulanacağı ve nasıl bir destek sağlanacağı önümüzdeki ekim öncesinde açıklanmalı. Bu yapılmazsa üreticiye verilmeyen destek ithalata verilmiş olur. Diye konuştular. 

Türkiye Pamuk üretiminde dünyada 6''ncı sırada. Tekstil ve konfeksiyon üretiminde, ihracatında önemli bir yere sahip olan Türkiye, bu sanayide kullandığı pamuğun önemli bir bölümünü şu ana kadar ithalatla karşılıyor. Türkiye’de iplikçilerin %20’si çalışıyor. Çoğu sanayici parasını faize yatırmış, Dünya pamuk fiyatlarına paralel olarak Türkiye’de de fiyatların düşmesi ve buna bağlı olarak üreticinin zarar etmesi durumunda, çiftçi önümüzdeki yıllarda pamuk üretiminden kaçış olur.

I M G 6285

Sadece pamuk değil, Mısır, Buğday ve Arpa fiyatları da düşük

Türkiye bu yıl tahıl. Buğday, arpa, mısır üretimi çok yaygın. Bu ürünlerde üretim konusunda bir sorun şimdilik görülmüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin tahminleri doğru çıkarsa buğdayda üretim rekoru kırılabilir. 

Ama Buğday, arpa, mısır fiyatları da düşük, çiftçi neyi ekeceğini artık bilmiyor. Çünkü tüm ürünlerin fiyatları düşük kalmıştır. Çiftçi üretmekten değil, ürünün elinde kalmasından korkuyor. Ürününün değerinde satılamamasından endişeli.

Kaynak: Haber Merkezi