Taslak raporda 12 Eylül referandumu, yargı reformu, ekonomi ve “Arap Baharı” mesajlarına destek verilirken, uzun tutukluluk süreleri eleştiriliyor. 

Rumlar sondaj baskısı yapıyor

Komisyon bürokratlarının rapora son şeklini verdikleri, son dakikaya kadar üzerinde çalışılacak olan rapor ile ilgili Türk tarafıyla da istişareler sürdüğü kaydedilen haberde Yunanistan ve Rum Yönetimi'nin sondaj krizi çerçevesinde Ankara'nın yaptığı “uyarılar”ın rapora dahil edilmesi için girişimde bulunduğunu belirtiliyor. İsrail-Türkiye arasında yaşanan gerginliğin de rapora dahil edileceği ve taraflara itidal çağrısı yapılacağı bildiriliyor. İlerleme Raporu'ndan “daha önemli” olduğu belirtilen Genişleme Stratejisi'nde “Yeni bir sivil bir anayasa, Türkiye'de demokrasinin Avrupa standartlarıyla uyumlu şekilde daha da güçlendirilmesi için sağlam bir temel oluşturacak” görüşü ortaya konuyor. Anayasanın tümüyle değiştirilmesi, İlerleme Raporu'nda da isteniyor. Türkiye'ye genel uzlaşı içinde yeni bir Anayasa yapması çağrısında bulunulduğu raporda “olumlu” olarak değerlendiren başlıca konular ise şöyle: “12 Eylül referandumuyla kabul edilen anayasa değişikliği, “doğru yönde atılmış bir adım” olarak görülüyor. Türkiye'nin “Arap baharı” çerçevesinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın demokratikleşmesinde izlediği yapıcı politika. Türk ekonomisinin performansı.”

Başörtüsünde çözüm özgür tercih

İlerleme Raporu'nda ayrıca “üniversitelerdeki başörtüsü sorununun kadınların özgür tercihine saygılı şekilde çözülmesi” çağrısında bulunuluyor.


 

Belgede türkiye'nin yargı alanında gerçekleştirdiği reformlar takdir ediliyor.

ABHaber

Editör: Haber Merkezi